"Правда": кінотеатр, який став центром культури Лівобережжя Дніпра

Величезний житловий масив Дніпропетровська на лівому березі прикрашав масштабний кінотеатр. 25 січня 1964 року на проспекті Правди (зараз – Слобожанський) було відкрито кінотеатр з однойменною назвою – «Імені Газети Правда», повідомляє Дніпровська порадниця.

Кінотеатр став єдиним на все Лівобережжя Дніпропетровська, його зал для глядачів вміщував 600 осіб.
На той момент відкриття кінотеатру на Лівому березі міста не вважалося чимось важливим і особливим. Саме у цей період у Дніпропетровську активно велася робота із забудови як лівої частини міста, так і правої. Активно з'являлися, як гриби після дощу, школи, лікарні, дитячі садки, кінотеатри, а також мікрорайони.
Кінозал «Правди» вражав своїми параметрами, хоча він був не найбільшим у місті, але все-таки перевершував зали для глядачів ДК і заводських клубів Лівобережжя.
З реконструкцією кінотеатру кількість шанувальників "Правди" зросла в рази. Однією з причин є обмеженість варіантів для розваг весь лівий берег, інша – досить символічна ціна квитка за дозвілля.

Один з найбільш відвідуваних у місті

Валентина Бекетова, заступник директора музею ім. Яворницького, розповідає:

У першій половині 60-х років у Дніпропетровську працювало дев'ять кінотеатрів, переважно в центральній частині міста: «Панорама», «Батьківщина», «Жовтень» (студенти сачковали сюди із занять, тому він відоміший як «Сачок»), імені Чкалова, «Смолоскип», «Україна» та інші. Відкритий 25 січня 1964 року в лівобережній частині Дніпропетровська кінотеатр «Правда» став одним із відвідуваних у місті. З 1 травня у газеті «Дніпровська правда» з'явилася перша інформація про репертуар кінотеатру. "Двоє в степу", "Перший тролейбус" - ці та інші фільми відкрили кінопрокат у "Правді".

Кінотеатр першого екрану

Ірина Фоміна, колишній генеральний директор ЗАТ «Родина»:

"Правда", незважаючи на її віддаленість від центру, була кінотеатром першого екрану, як "Родина" та "Панорама". Завдяки тому, що директор управління кінофікації Геннадій Опанасович Тимошенко мав великі зв'язки у Москві, у наших кінотеатрах прем'єри проходили одночасно з прем'єрами у Москві та Києві. Траплялося, ми прокручували першу частину якогось фільму в «Батьківщині» і відразу везли бобіну до «Правди», де вже зібралися глядачі.

Також раніше ми писали Санки, сніжки, гірки, ковзанки. Як в Дніпрі діти у 80-ті гуляли взимку (фото)