Попри війну та труднощі: як кондитер з Дніпра розвиває міжнародний бізнес

58-річний Олег Соловйов отримав досвід у найрізноманітніших сферах діяльності. Після роботи з пошиву одягу, брокерської діяльності та продажу продукції до свят, він знайшов себе у кондитерській справі і став сирним шоколатьє. Про це повідомляє "Дніпровська панорама".

Олег має дві вищі освіти – серед його здобутків диплом за спеціальністю гірничого транспорту та електрометалургії. Проте він завжди мріяв бути новатором та робити власну справу. За своє насичене життя чоловік встиг попрацювати в кооперативах, стати брокером та організувати власний швацький цех. Жага створювати щось нове відображалася на його роботі – у дев’яностих він разом зі своїми працівниками перетворював нічим не примітний секонд-хенд на модний одяг.

188520677_2969830683288628_2418501408438814428_n

Тернистий шлях

Проте шлях до статусу шоколатьє в Олега Соловйова не був коротким, кондитерство захопило чоловіка лише у 2019 році. Навесні він експериментував на кухні з незвичайними рецептами солодощів, поки не натрапив на поєднання сиру та шоколаду. Методом проб та помилок він досягнув результату, що зміг сподобатися членам його сім’ї, а отже в подальшому зацікавив би і інших людей. Олег почав розробляти власні, абсолютно нові рецепти. Так, зо кілька місяців з’являється перший сет сирних цукерок в шоколаді на продаж. Для розвитку справи йому довелося зайняти гроші у друзів та розробити цікаві рецептури.

Тільки найкращі інгредієнти

Інгредієнти для власної справи шоколатьє обирає з неабиякою прискіпливістю. Майже усі сири закупає з інших країн та вивчає кожну деталь свого продукту, якими ділиться у своїх соціальних мережах. З неймовірним захопленням він розповідає про історію сирів, їхні корисні властивості та найтонкіші нотки смаку. Коли все готово, солодощі надсилаються Новою поштою,а для того щоб замовлення не втратило смакові якості та презентабельність, в коробках знаходяться зроблені на замовлення термобокси. Це значно подовжує можливі строки для відправки та надає цукеркам захист від впливу температур та вандалізму. Гроші за термобокси шоколатьє не бере. Наразі на офіційному сайті Олега Соловйова представлено майже два десятки видів сирних цукерок, які може замовити будь-хто. 

Пошук знань

Паралельно з підприємництвом, він активно навчається новому та шукає способи для охоплення нових ринків. Вже під час повномасштабного вторгнення Олег Соловйов закінчив своє навчання у бізнес-школі MIM Business School на спеціальному курсі для крафтовиків. Чоловік розраховував на те, що бізнес вийде на межі нашої держави та знайде своїх прихильників у Європі та інших континентах. З рештою, останній пункт вже став реальністю – за словами Олега, його сирні цукерки не дісталися тільки Австралії та полюсів нашої планети.

312126295_3365295030408856_2753923323690974510_n

Не дивлячись на регулярні виклики долі, як то початок пандемії та війну, справа розвивалася стрімко. Як зізнається сам Олег, щороку бізнес зростає втричі, але з цим і більше стає роботи. Наразі в його команді вже семеро людей, але шоколатьє впевнений, що у найближчий час ця цифра буде збільшуватися.

Зимові свята

Святковий період для Олега щороку стає непростим випробуванням. Так, на початку грудня збір замовлень практично зупиняється, бо подарувати шматочок щастя власного виробництва усім бажаючим просто фізично неможливо. 

“Мої цукерки мандують постійно. Грудень – місяць свят, тому це пікова пора для бізнесу, так би мовити ялинки”, – розповідає Олег Соловйов.  

Олег не полишає роботу ні на хвилину, перерви тільки на сон та їжу. Наразі на ньому зав’язано багато процесів, таких як організаційні моменти, підготовку інгредієнтів та супутні операції для розвитку справи.  

311607545_3351758515095841_1391590489274807730_n

Війна та нові випробування

24 лютого змінило життя всіх українців. Попри жахливі новини, Олег попрямував на пошту, де на дверях він побачив напис “Не працюємо”.

Повномасштабне вторгнення росії серйозно вдарило по справі чоловіка. Подзвонивши багатьом своїм клієнтам, аби запропонувати повернути гроші чи надіслати цукерки, більшість відповіла що чекатиме на своє замовлення стільки часу, скільки це буде потрібно. Повернутися до виготовлення цукерок Олег не міг протягом чи не шести наступних місяців.

Але попри усі негаразди, справу треба було продовжувати, тому Олег відновив прийом замовлень та почав працювати з новою силою. В умовах постійної можливості аварійного відключення електрики, підприємець має бути готовий до всього. Він має обладнання на випадок відсутності освітлення, проте тримати усі процеси під контролем у найнеочікуваніших умовах буде складно навіть йому. 

“В мене було декілька екстремальних ситуацій, проте вони не сильно вплинули на виробництво. Для мене головне – підтримувати температурні умови, бо темперування шоколаду та цукерок вимагає певного режиму та освітлення. Працювати навпомацки не вийде”, – розповідає шоколатьє.

Допомога армії та волонтерам

Повномасштабне вторгнення продемонструвало, що бізнес грає серйозну роль у нашій державі та може надавати хорошу фінансову та психологічну підтримку ЗСУ і волонтерам. Олег Соловйов не став виключенням, та приймає активну участь у допомозі захисникам України. Чоловік намагається задовольняти актуальні потреби знайомих що знаходяться на фронті або мають безпосередній зв’язок з волонтерськими організаціями. Він передає їм певну частину коштів зі своїх прибутків, також кожен клієнт може долучитися до цієї справи. Шоколатьє ввів функцію у вигляді підвісів для військових. 

“В мене є кілька акцій, можна зробити замовлення для себе і додати до нього смаколики, що будуть адресовані солдатам. Таким чином, якщо хтось замовляє коробку на певну кількість цукерок можна додати підвіси для військових”, – розповідає Олег Соловйов.

шоколатьє

Незламні підприємці

Досвід чоловіка доводить, що українські підприємці не сидять склавши руки та продовжують працювати попри усе. На думку Олега сьогоднішній важкий досвід зміцнив бізнес та підготував до найнеочікуваніших ситуацій. Так, під однієї зі спеціалізованих онлайн-конференцій, на якій Олег був спікером, сталося два прильоти: 

“Ми перервалися на 15-20 хвилин, але потім далі ми працювали. Це не вплинуло на захід. Ми працюємо поки це можливо”.   

Олег Соловйов закликає людей мріяти і фантазувати, але при цьому не сидіти на дивані, докладати усіх зусиль аби ваші бажання ставали реальними. Лише прикладаючи максимум зусиль та палаючи власною справою можна досягти успіху, про це каже чоловік, за плечима якого досвід створення вже більше п’яти різних підприємств.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли про те, що  у закладі позашкілля Дніпра розмальовують тубуси від мін петриківським розписом.