Здоровий мозок завдяки їжі: 10 простих порад та список звичайних продуктів

Здоров'я мозку з віком погіршується, але правильне харчування може допомогти сповільнити цей процес і знизити ризик розвитку когнітивних розладів, таких як хвороба Альцгеймера та деменція, пише Дніпровська панорама.

Експерти рекомендують включати в свій раціон такі доступні продукти, які є хорошими джерелами корисних речовин для мозку:

Зелень, наприклад, шпинат, крес-салат, салат ромен, багата антиоксидантами, які захищають нейрони від пошкодження. Вона також містить вітаміни К і фолат, які уповільнюють вікове розумове погіршення.

Капуста, особливо хрестоцвіті овочі, такі як броколі, брюссельська капуста та цвітна капуста, також багата антиоксидантами. Вона містить вітамін С, який покращує загальний стан мозку, і глюкозинолати, які знижують ризик нейродегенеративних захворювань.

Бобові, такі як квасоля, нут, сочевиця та арахіс, містять потужну комбінацію антиоксидантів і поживних речовин, які допомагають захистити мозок від запалення.

Цільне зерно, наприклад, овес, кіноа, жито, ячмінь і гречка, є хорошим джерелом вітамінів групи B, які борються із запаленням мозку і допомагають зберегти когнітивні функції до глибокої старості.

Домашня птиця, наприклад, курка та індичка, є хорошим джерелом білка, який стимулює виробництво нейротрансмітерів дофаміну та норадреналіну. Ці речовини захищають організм від згубного впливу стресу та допомагають запобігти неврологічним розладам.

Йогурт містить пробіотики, які сприяють зростанню корисних кишкових бактерій. Ці бактерії захищають від розладів настрою, мінімізують стрес, знижує занепокоєння та тривожність. Крім того, йогурт сприяє виробленню ацетил-L-карнітину, сполуки, що перешкоджає віковим когнітивним розладам.

Соняшникова олія, особливо нерафінована, містить багато вітаміну Е, який є потужним антиоксидантом, що захищає від інтелектуальних порушень.
Дотримуючись цих рекомендацій, ви можете допомогти своєму мозку залишатися здоровим і функціональним протягом усього життя.

Нагадаємо, раніше ми писали: Підгодовуємо птахів взимку: що можна, а що не можна їм давати