Проходження військовозобов’язаним ВЛК не є необхідним та доцільним у разі наявності права на відстрочку

Проходження військовозобов’язаним ВЛК не є необхідним та доцільним у разі наявності права на відстрочку: судова практика. Про це повідомляє Дніпровська порадниця з посиланням на Департамент правового забезпечення Дніпровської міської ради.

З огляду на мету проведення медичного огляду, а саме, визначення придатності до військової служби, його проходження військовозобов`язаним не є необхідним та доцільним у разі наявності права на відстрочку від призову на військову службу відповідно до закону. На це вказав Волинський окружний адміністративний суд.
  На користь такого висновку суду свідчить той факт, що постановою КМУ від 16 травня 2024 року №560 затверджено Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період, яким врегульовано питання надання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації і пунктом 63 якого визначено, що військовозобов`язані, які звернулися до районного (міського) ТЦК з заявою про надання відстрочки, до прийняття рішення відповідною комісією не направляються для проходження медогляду для визначення придатності до військової служби.
  Суд дійшов висновку, що ТЦК, як суб`єкт владних повноважень, до компетенції якого належить вирішення питання щодо надання відстрочки, після отримання від позивача заяви та документів, які підтверджують наявність підстав для надання відстрочки, повинен був розглянути зазначене питання без попереднього проходження ним ВЛК та уточнення військово-облікових даних.
  Відсутність належним чином оформленого рішення про надання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації або мотивованої відмови у наданні відстрочки свідчить про протиправну бездіяльність суб`єкта владних повноважень.
  В результаті, суд дійшов висновку про часткове задоволення позову шляхом визнання протиправною бездіяльність ТЦК щодо не розгляду заяви позивача про відстрочку та зобов`язання відповідача повторно розглянути заяву.


Нагадаємо, раніше ми писали

Як прийняти дитину в родину