Прямо зараз у Дніпрі північне сяйво "Аврора" (фото)

У небі над Україною 5 листопада можна помітити північне сяйво "Аврора". Фото яскраво-червоного світіння вже публікують користувачі соцмереж, повідомляє Дніпровська панорама.

Як пояснив харківський астроном Володимир Кажанов, небо червоного кольору спостерігають в різних областях України через геомагнітну бурю.
Про це лектор харківського планетарію написав у Facebook.

У ніч з 5 на 6 листопада в Україні, як і багатьох країнах Північної півкулі Землі, спостерігається яскраве північне сяйво. Сталася потужна геомагнітна буря, пов'язана з бомбардуванням нашої планети викидом корональної маси, що стався на Сонці кілька днів тому, — йдеться у повідомленні.

Червоне небо, зокрема, спостерігали на Харківщині, Чернігівщині, Одещині, Кіровоградщині та в нашій Дніпропетровській області.

сяйво

сяйво

сяйво

сяйво

сяйво

сяйво

сяйво

сяйво

сяйво

Таким побачили небо в Запорізь

Як виникає Aurora?

Aurora australis виникає, коли заряджені частинки від сонця взаємодіють з атмосферою Землі. Ці частинки називаються сонячним вітром, вони стикаються з атомами та молекулами атмосфери та збуджують їх, в результаті чого відбувається випромінювання світла.

 Які кольори можна побачити на Aurora?

Колір Aurora залежить від того, з яких частин атома складається атмосфера. Зазвичай на небі можна побачити зелені, рожеві та червоні тони, але іноді вона може мати синій, фіолетовий та жовтий відтінки.

Як впливає Aurora на погоду?

Aurora не має прямого впливу на погоду, проте дослідження показують, що сонячні вітри, які викликають цей явище, можуть впливати на магнітне поле Землі та викликати геомагнітні бурі, які можуть впливати на супутники та електронні системи на Землі.