Рання красуня: сон-трава розцвіла на Дніпропетровщині на місяць раніше

Весна на Дніпропетровщині увірвалася з неймовірною красою: на місяць раніше зазвичай розцвіла сон-трава. Ці рідкісні та витончені квіти, занесені до Червоної книги, вже чарують око у Верхньодніпровському районі, повідомляє Дніпровська порадниця.

Зазвичай сон-трава розквітає у середині квітня, але цього року через аномально теплу зиму перші квітки з'явилися вже на початку березня. Ботанік Світлана Кіяк зафіксувала цю красу в балці Щурівська.

Хоча квіти сон-трави й чарують своєю ніжністю, вони отруйні. Тому милуватися ними можна лише здалеку, аби не завдати шкоди здоров'ю.

Цікаво, що в давнину сон-траву вважали символом звитяги, а її соком змащували наконечники копій, щоб відлякати злу силу.

На Дніпропетровщині знаходиться найбільша в Україні та одна з найчисленніших у Європі популяцій сон-трави. Побачити цілі галявини цих тендітних квітів можна у Криворізькому районі, неподалік сіл Недайвода та Лозуватка. Там розташована Балка Північна Червона – заповідно-охоронна зона, де й росте ця рідкісна красуня.

Також раніше ми писали "Добре, що всі вони живі!" У Дніпрі на 2 місяці пізніше зацвіли гіпеаструми (фото)