Реклама бренду чи бажання виділитися з натовпу: хто замовляє круті номери на авто в Дніпрі

В Україні всі водії можуть отримувати індивідуальні номерні знаки. Кожен бажаючий за певну суму може замінити свої звичайні номери на особливі. На номерному знаку стандартних розмірів можуть нанести комбінацію цифр, слово або комбінацію літер. Що кажуть самі власники незвичайних номерних знаків та як на них реагують патрульні поліцейські, водії та пішоходи, повідомляє Дніпровська панорама з посиланням на "Наше місто".

«ВІДЬМА» – це бренд

Віра Танська має машину с магічними номерами “Відьма”. Отримати такі номери жінка захотіла після того, як її так почали називати усі оточуючі.

круті номери на авто Дніпро
Віра - волонтерка та керуюча громадської організації “Відродження традицій Дніпро”. Її часто зупиняють військові на блокпостах, щоб дізнатися чи справді вона відьма.
Віра замовляла свої автономери два роки тому. Заплатила за це 7,5 тисяч гривень, хоча домовлялись дешевше.
Вона стверджує, що особливого впливу на правоохоронців унікальні номери не мають. Проте, зацікавленість викликають у всіх.

Завжди патруль -- чи хлопці поліцейські, чи військові мене зупиняють і запитують: «Я дуже хотів подивитися, хто сидить за кермом? А ви справді відьма?” В принципі, реагують дуже класно, позитивно, -- розповідає водійка.

WORKOUT - реклама здорового способу життя

Джип дніпрянина Дениса Мініна, президента всеукраїнської федерації Street Workout Ukraine, завжди був прикметним – яскраву помаранчеву автівку з номерним знаком Workout, неможливо було не впізнати чи сплутати.

круті номери на авто Дніпро
Зараз Денис служить в аеророзвідці та знаходиться на фронті, а його автівка майже не з’являється на вулицях Дніпра. Але чоловік із задоволенням пригадує мирні часи та своє спортивне життя.

Workout – це назва нашої федерації, -- розповідає Денис Мінін. -- Я та кілька моїх друзів вирішили зробити такі номерні знаки на кількох автівках. У нас на таких номерах кросовер, легковики та бус.

Він вважає, що номер – добра реклама здорового способу життя, адже вже багато людей, особливо молоді, знають, що Workout -- це субкультура, а в перекладі з англійської це слово значить тренування.

Цифрами на номерних знаках вже нікого не здивуєш, -- вважає Денис Мінін. --  Навіть гарними цифрами. А ось саме іменні номерні знаки -- це більше про бренд або рекламу чогось, або про спробу донести щось своє. Іменні номерні знаки -- це дуже крута реклама, майже безкоштовна.

Але він уточнює, що йому не подобається, коли на номері щось банальне, наприклад ім’я власника.

Усе OKEY

Оксана Семехіна має автівку із унікальними номерами OKEY. Таку назву жінка вибрала на честь свого першого бізнесу -- рекламної агенції з аналогічною назвою.
Унікальні автономери Оксана зробила у 2007 році. Для цього вона звернулась до установи, яка і надала договір на використання іменних номерів та реквізити для сплати за тарифом 500 грн за 1 букву. Тобто за 4 літери жінка сплатила 2000 грн.

круті номери на авто Дніпро

За 16 років змінилися ціни та мода на такі номери, -- зазначає Оксана Семехіна. -- Серед власників авто найбільш популярними стали цифри й тому вартість висока на отримання 7777 чи 8888, як і попит, бо такі номери часто замовляють на подарунок.

Оксані подобається, що люди, які знають англійську, роздивляючись її номери, починають посміхатися, вітаються, а також часто роблять фото. Від цього піднімається настрій.

«ВОЛОНТЕР» - це порив серця

Павло Медвідь, відомий дніпровський волонтер, директор благодійного фонду «Центр Допомоги переселенцям та Армії», вірить у нумерологію. Його цифри – 4 та 7. Тому, коли він придбав свій перший автомобіль у 2007 році, то й номери на автівку хотів підібрати для себе з такими цифрами. Але тоді ще не було відкритих реєстрів, й Павло не зміг підібрати для себе автомобільний номер з бажаними цифрами. 
Коли у 2019 році Павло Медвідь купував свій другий автомобіль Suzuki Vitara, який в нього і донині, то тоді вже була можливість обрати бажаний номер. І коштувало все це всього 180 гривень. Павло мріяв отримати номер 4477.
Павло Медвідь не бачить сенсу платити великі гроші за так звані «красиві» державні автономери. Але коли з’явилася можливість, він отримав додатковий індивідуальний номер на свій автомобіль Suzuki.  Як зізнається директор благодійного фонду, це був порив серця: він хотів щось патріотичне, пов’язане з тією волонтерською діяльністю, якою зараз займається.

круті номери на авто Дніпро

На сайті МВС є така опція – можна ввести комбінацію букв або слово, і відразу побачити, вільний такий індивідуальний номер чи ні, -- розповідає Павло.-- Я ввів слово «ВОЛОНТЕР», і саме такий додатковий номер був ще ніким не зайнятий у нашому регіоні.

На додатковий номер «ВОЛОНТЕР» Павло витратив: 300-400 гривень коштував кожний символ в номері. Послуги МВС обійшлися -- 1234 гривні. Ще  500 гривень заплатив за доставку номера «Новою поштою». Та приблизно у 300-400 гривень -- мито за переоформлення техпаспорту в МРЕВ.

DRONTOM – реклама каналу

Руслан Власенко, відомий дніпровський блогер, каже, що нормально ставиться до індивідуальніх номерів, вважає, що це додає оригінальності автомобілю.

круті номери на авто Дніпро

Саме іменні номери, а не копіювання держзнаків (А 777 А , наприклад), а от іменні, як в мене (DRONTOM - це назва мого ютуб каналу), це більш оригінально, -- впевнений він. -- Я їх зробив, щоб авто стало більш помітним, це своєрідна реклама мого каналу. Оформлював все самостійно через кабінет водія, коштувало це приблизно 1800 грн.

Як отримати круті номери

З 18 листопада цього року змінились ціни на платні номерні знаки для транспортних засобів.

круті номери на авто Дніпро

Зміни пов’язані з великим попитом і обмеженою пропозицією номерів з певною комбінацією цифр, -- пояснив Володимир Степанов, начальник РСЦ ГСЦ МВС у Дніпропетровській та Запорізькій областях (філія ГСЦ МВС).

Чиновник звернув увагу, що зміни торкнулись лише певної категорії платних номерних знаків. 
На сьогодні в Україні додаткова оплата передбачена для реєстраційних номерних знаків з особливими комбінаціями цифр, таких як 7777, 0001 чи 1234. Саме вони і подорожчали.
Існують також індивідуальні номерні знаки: «МАРИНА», «КОСЯК», «КРУТИЙ». Вони теж платні, але на відміну від попередньої категорії, ці дійсні тільки на території України. Індивідуальні знаки є додатковими до реєстраційного номеру автомобіля і, виїжджаючи за кордон, на машину доведеться прикрутити звичайні номери з комбінації цифр і літер. Ця категорія номерних знаків фактично удвічі менш популярна ніж попередня.

З початку поточного року в Дніпропетровській області видали 1131 індивідуальний номер, проти 3500 одиниць платних номерів (гарні цифрові комбінації), -- розповів Володимир Степанов.

Таким чином зміни стосуються тільки номерів з особливими цифровими комбінаціями.

Всі «не зайняті» комбінації цифр є на сайті Сервісного центру. Їх можна замовити як заздалегідь, так і безпосередньо на місці, коли приїхали реєструвати транспортний засіб.

Скільки коштує

У Сервісному центрі МВС пояснюють, що найпопулярнішою комбінацією залишається 7777. А на 6666 спостерігається зменшення попиту. Тому вартість номерів з цифрою 6 суттєво знизилася. 
Якщо раніше 6666 коштували 36 тисяч грн, то зараз – 12 тисяч грн.

круті номери на авто Дніпро
Популярні цифрові комбінації з 7 та 1 відчутно подорожчали:

  • 0001, 0007 та 7777 — 80 000 грн;
  • чотири одинакові цифри (окрім 6666 та 7777) — 50 000 грн;
  • послідовні комбінації цифр від 0002 до 0005, 0008 та 0009 — 50 000 грн;
  • двох послідовних пар однакових цифр — 15 000 грн;
  • з послідовних цифр 0123 та 1234 — 15 000 грн;
  • починаються із двох нулів, а наступні цифри не однакові — 10 000 грн.

Подешевшали ще деякі комбінації цифр:

  • із двох послідовних пар однакових цифр, одна з яких 66 — 4000 грн;
  • із чотирьох цифр, три з яких 6 та розташовані підряд — 4000 грн.

Подешевшали також номерні знаки для мотоциклів та причепів. До прикладу, раніше номерний знак із послідовних цифр 0123 або 1234 коштував 10 тисяч гривень. Тепер вартість присвоєння будь-якої наявної платної буквено-цифрової комбінації номерних знаків, становить 2 тисячі гривень.

Як розрахувати вартість

Вартість іменного номера авто рахується мінімально від трьох символів. Кожний наступний символ додається до загальної вартості. Можна використовувати пробіли, вони не впливають на вартість. Загальна кількість символів обмежена вісьмома.
Стандартна ціна звичайних іменних номерів при замовленні через «Електронний кабінет водія»:
Перші 3 символи – 300 грн
Кожен наступний символ – 90 грн
Пластини для номерів – 466,44 грн.
Дізнатися скільки коштують персональні номерні знаки з написом в Україні на поточний день завжди можна в «Електронному кабінеті водія» за посиланням https://e-driver.mvs.gov.ua/.

Що дозволяється в іменних номерах

Іменні номерні знаки повинні складатися мінімум з 3 символів, максимум 8.
Можна використовувати російські, українські та латинські літери, цифри та пробіли.
Іменні номерні знаки повинні містити мінімально одну букву, одна з яких повинна стояти на початку.
Можуть включати до 6 цифр, так звані круті або красиві іменні номера (наприклад "А 77777 А", "А 888888 А" -- такий номер вважається нестандартним іменним номером і коштує дорожче).

Що в іменних номерах забороняється

Забороняється виготовлення іменних номерів, що імітують українські державні номери, наприклад: "АА 5555 КН", "АА 0001 ВР", "II 0055 II" и т.д.
Не допускається будь-яка нецензурна лексика.
Не можуть починатися на 2 букви, що повторюють існуючі державні серії, АА, АР, АМ і т.д.
Початком іменних номерів не можуть бути літерні сполучення ОО, BP, KM, СБУ.
Заборонено використовувати чужі торгові марки і назви компаній без згоди власника авторських прав, наприклад, BMW, LEXUS і т.д.

Іменні номерні знаки існують майже 20 років

Іменні номерні знаки вперше з'явилися в Україні в 2004 році, тоді разом з новим стандартом номерних знаків ДСТУ 3650:2004 були додані індивідуальні знаки України. Вони були передбачені для легкових автомобілів (як Підтип 7-1) і мотоциклів (як Підтип 7-2), але на практиці іменні номери на мотоцикл так і не були толком запущені в роботу

Для патрульній поліції – всі номери рівні

Ми звернулись до представників патрульної поліції міста Дніпра, щоб дізнатися, чи має іменний номерний знак вплив на кількість порушень правил дорожнього руху та як часто автівки з такими номерами зупиняють або вони потрапляють у ДТП.

Для патрульної поліції важливо, аби номерні знаки на авто відповідали встановленим нормам ДСТУ 4278:2004 «Знаки номерні транспортних засобів», -- зазначила Людмила Копиленко, спікер прес-служби Патрульної Поліції Дніпра. -- Та водії транспортних засобів не порушували правила дорожнього руху. Статистики порушень ПДР водіями, що мають на своєму авто іменні номерні знаки, ми не ведемо.

У патрульній поліції акцентують увагу  на тому, що вони стежать за всіма транспортними засобами, незалежно від типу номерного знака. Важливо те, щоб номерний знак добре було видно, тому що за порушення цього пункту передбачено штраф.

Також раніше ми писали У центрі Дніпра через негоду балкон обвалився на тротуар