Філатов представив Дніпро на конференції муніципального партнерства у Лейпцигу

У Лейпцигу відбулася шоста німецько-українська конференція муніципального партнерства, що зібрала 550 делегатів від місцевого самоврядування обох країн, пише Дніпровська панорама, посилаючись на міську раду Дніпра.

на конференції у Лейпцигу

Ці відносини зовсім не абстрактні. Вони формують повсякденне життя, поєднують людей обох країн. Тож не в останню чергу сила міст зближує людей. Україна не припинить боротьби за незалежність. А ми не перестанемо надавати їй підтримку — гуманітарну, фінансову та військову, — наголосив президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр під час виступу.

на конференції у Лейпцигу

Водночас глава Української держави Володимир Зеленський, який доєднався до конференції відеозв’язком, підкреслив: він упевнений, що представники українських міст вкажуть на можливості спільної економічної роботи, які є нині в Україні:

Сподіваюсь, що участь українських мерів у цій конференції буде теж плідною. Кожна домовленість між містами наших країн направлена на захист людей і однозначно цьому послужить.

Тож головна мета конференції — подальша розбудова комунального партнерства українських міст із німецькими та загалом європейськими громадами. А також відбудова і повоєнний розвиток країни та зцілення суспільства від травм війни.

на конференції у Лейпцигу

Говорячи про потребу людей бути впевненими у довготривалій підтримці світу, мер Дніпра Борис Філатов наголосив, що нині одним із сигналів цього є німецько-українське співробітництво міст. І саме Дніпро у побратимстві з Кельном демонструє потужний приклад такої роботи. Про це Філатов заявив під час свого виступу на одній з панелей конференції, в якій також взяв участь мер Києва Віталій Кличко.

на конференції у Лейпцигу

Філатов згадав системну підтримку, яку Кельн надав Дніпру. Це кілька сотень генераторів, планшети та меблі для школярів, пожежні машини та амуніція для рятувальників, а також автобуси, які надіслали місту після того, як російська ракета знищила понад сто одиниць громадського транспорту.

на конференції у Лейпцигу

Я можу наводити багато прикладів. Але коли ми говоримо про згуртованість — це не лише про техніку та ресурси. Насамперед нам потрібна емпатія і розуміння того, що наші партнери залишаються з нами. І ми це бачимо. І німецько-українське муніципальне співробітництво має вплив на згуртованість української нації, — сказав Філатов.

Зі свого боку, пані мер Кельна Генрієтта Рекер наголосила, що необхідна підтримка Дніпра триватиме далі. Конкретні подальші кроки вона обговорила з Борисом Філатовим уже під час особистої зустрічі. Зокрема йшлося про посилення залучення німецького бізнесу, що хоче інвестувати в Дніпро, перспективу відкриття у місті філії виставкового центру Кельна, а також шляхи утилізації залишків будинків та споруд, розбитих російськими ракетами. Водночас Філатов разом з мером Львова Андрієм Садовим долучився до панельної дискусії щодо залучення громадян до врядування.

конференція у Лейпцигу

Детально конференцію в Лейпцигу висвітлюють чимало німецьких видань. Зокрема, Deutsche Welle.

Нагадаємо, раніше ми писали: Вісім років тому. Філатов про річницю, як став мером Дніпра, і про що зараз мріє