Різдво Миколи Чудотворця. Що категорично заборонено робити

11 серпня віряни святкують Різдво Миколи Чудотворця. Також 11 серпня в церковному календарі — день пам’яті святого мученика Калинника Кілікійського, пише Дніпровська панорама.

Жив він в кінці III - на початку IV століть і з ранніх років виховувався своїм батьком в християнській моралі. Тому він ще в дитинстві вивчив Святе Письмо і житія святих. Це принесло свої плоди. Він вирішив присвятити все своє життя Христу і порятунку душ, які "заблукали". Святий завжди мріяв показувати праведний шлях іншим людям. Однак Калинника схопили язичники. Сталося це в місті Анкір. Довго його катували, а в кінці стратили.

У народі 11 серпня - свято Калинник, яке пов'язували не тільки зі святим мучеником, а й калиною. Цього дня за старих часів збирали калину і готували з нею пироги, якими потім годували всіх домочадців - щоб у домі завжди було щастя.

калина

Святий Миколай жив у III-IV століттях у Малій Азії. Народився він у забезпеченій сім'ї і вже під час його народження сталося диво - він зцілив свою матір від важкої хвороби. Ще у віці немовляти Миколай став постити: по середах і п'ятницях пив материнське молоко раз на день, увечері. Коли виріс, то багато часу проводив у храмі й вивчав Божественне Писання та молився. Так він став читцем у храмі, а після священиком. Усе своє майно Миколай роздав бідним, а сам вів аскетичний спосіб життя. 

Йому довелося пережити гоніння на християн за часів імператорів Діоклетіана і Максиміана - але Миколай продовжував проповідувати і боротися з єрессю, і незабаром став єпископом міста Міри.

Помер Миколай у місті Міри близько 345 року в місті Міри. Його мощі наприкінці VIII століття намагалися викрасти араби, але їм це не вдалося. Але вдалося італійським купцям 1087 року - вони обманом вивезли їх до італійського міста Брі, там мощі перебувають досі. У саркофазі в Мирах залишилися фрагменти мощей, які перенесли до Венеції - на острів Лідо в церкву святого Миколи-покровителя моряків.

Що не можна робити цього дня

Не можна давати в борг, а якщо є борги, то їх потрібно обов'язково повернути.

Заборонено займатися фізичною роботою: поратися в городі, вишивати, шити.

Не можна лаятися, лихословити і пліткувати.

Народні прикмети і традиції на 11 серпня

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день: 

  • дивилися, який сьогодні день: тепла погода — на початку вересня буде така ж;
  • вранці туман — чекайте на поганий збір меду;
  • цілий день туман — зернові культури добре вродять;
  • овес зеленіє вдруге за сезон — осінь буде дощовою;
  • багато горіхів і ягід — зима буде холодною;
  • в лісі мало грибів — чекайте на морозну та сніжну зиму.

Нагадаємо, раніше ми писали: Гладкова, Кожем'яки та Гончарова підуть у минуле: у Дніпрі перейменують ще 18 вулиць та 6 провулків