Секрет довголіття і краси: чим корисний мигдаль і як його правильно вживати
Знайти більш універсальний горіх, ніж мигдаль, було б непросто. Ним можна перекусити, з нього роблять мигдалеву олію, борошно, молоко і багато іншого. Але мигдаль гарний не тільки цим - у нього безліч корисних властивостей. Про це повідомляє Дніпровська порадниця.
Це справжній поживний суперпродукт, який цілком заслуговує на місце в щоденному раціоні. За вмістом жирів він схожий на такі горіхи, як макадамія, але при цьому містить трохи менше вуглеводів. Мигдаль - чудове джерело рослинного білка, він, природно, не містить холестерин і глютен, тому підходить практично для будь-яких дієт і планів харчування.
Користь мигдалю
Від підтримки здоров'я серця до поліпшення стану шкіри - ось головні переваги, які дає мигдаль:
Здоров'я серця
Мигдаль багатий на жири - і це одна з його головних переваг. У ньому багато мононенасичених жирів, які допомагають підтримувати нормальний рівень холестерину і здоров'я серця. Мононенасичені жири допомагають знижувати рівень ЛПНЩ - "поганого" холестерину - і підвищувати рівень ЛПВЩ - "хорошого" холестерину, знижуючи ризик серцево-судинних захворювань та інсульту.
Крім того, мигдаль багатий антиоксидантами, такими як вітамін Е і флавоноїди, які підтримують оновлення клітин і благотворно впливають на серце.
Контроль ваги
Білки, клітковина і жири в цих поживних горіхах допомагають довше почуватися ситими, зменшують тягу до перекусів і можуть сприяти контролю ваги.
Регулярне вживання мигдалю може допомагати зниженню ваги. Зокрема, дослідження показують, що вживання щонайменше 50 грамів мигдалю на день (приблизно дві невеликі жмені) сприяє схудненню в деяких людей.
Робота мозку
Мигдаль багатий на рибофлавін і L-карнітин - речовини, які можуть підтримувати здоров'я мозку і знижувати ризик когнітивного зниження. Дослідження 2024 року показало, що літні люди, які їли більше горіхів (понад 11 г на день), значно рідше стикалися з когнітивними порушеннями.
Здоров'я кишківника
Перекус мигдалем може позитивно впливати на мікробіом і тим самим підтримувати здоров'я кишківника, знижуючи ризик захворювань шлунково-кишкового тракту, включно з СПК. Науковий огляд 2025 року показав: мигдаль сприяє росту корисних бактерій, таких як Roseburia, Ruminococcus, Eubacterium, Lachnospira та інших.
Шкіра
Мигдаль багатий на вітамін Е - потужний антиоксидант, який допомагає захищати шкіру від ушкоджень, спричинених вільними радикалами. До того ж корисні жири в мигдалі живлять шкіру, зберігаючи зволоженість і пружність.
Дослідження показують, що вживання мигдалю може покращувати стан шкіри: зменшувати зморшки та вирівнювати тон. Дослідження Каліфорнійського університету в Девісі показало, що у жінок у постменопаузі, які їли по дві порції мигдалю на день, через 24 тижні спостерігали помітні поліпшення.
Відновлення м'язів
Мигдаль допомагає швидше відновлюватися після навантажень. Нещодавнє дослідження Сан-Дієгського державного університету та Королівського коледжу Лондона показує: 26 здорових дорослих бігли похилою поверхнею вниз 30 хвилин - це навантаження, яке викликає мікропошкодження м'язів.
Протягом 8 тижнів до тесту половина учасників щодня їла по 2 унції мигдалю, друга половина - аналогічну за калорійністю порцію кренделів.
Після забігу у групи, яка їла мигдаль, було відзначено менше пошкодження м'язів, менше больових відчуттів і краще збереження сили порівняно з "крендельною" групою.
Також раніше ми писали Риба-сміттяр: чому небезпечно їсти пангасіус та тиляпію