Сезон кавунів у Дніпрі. Як купити смачний та безпечний

У Дніпрі саме зараз у розпалі сезон кавунів. Їх продають і на базарі, і в супермаркетах, і при дорозі. Як правильно обрати кавун, щоб він був смачним та небезпечним. Це важливо і має значення, якщо вам дороге здоров’я, передає Дніпровська панорама з посиланням на Наше місто“. 

каву

Сезон кавунів настав, – розповідає Олена Лукацька, головний спеціаліст відділу безпеки харчових продуктів Головного управління Держпродспоживслужби у Дніпропетровській області. – Куштувати ці ягоди вже безпечно. Купувати кавуни та дині бажано лише у супермаркетах, магазинах та на продовольчих ринках. Там, де є лабораторії, що визначають вміст нітратів.

Де не треба купувати кавуни

За словами Олени Лукацької, не слід купувати ягоди на стихійних ринках чи на узбіччях доріг. Поблизу доріг продукт може насититися токсичними речовинами. Не рекомендую також купувати розрізані кавуни, оскільки під плівкою під впливом сонячних променів можуть утворюватися шкідливі речовини. Краще брати цілі ягоди. Норма вмісту нітратів: кавуни – 60 мг/кг, дині – 90 мг/кг.

Якщо великий кавун. Чи він небезпечний?

Перш ніш купити кавун, уважно подивіться на нього. Зовнішність має значення! Наприклад, хвостик у стиглих кавунів повинен бути сухим, а кірка твердою.

Як розповіла експертка, дуже великі кавуни можуть мати зайвий вміст мінеральних добрив, тому кавуни вагою понад 10 кілограмів можуть бути небезпечними.

Краще купувати ягоди вагою 5–7 кг. Відомо, що у зв’язку з військовими діями більша частина херсонських кавунів не потрапляє на український ринок. Натомість на Дніпропетровщині площі під баштанними культурами збільшились. Великі поля є, наприклад, у Нікопольському та Солонянському районах, де теж вирощують хороші смачні кавуни, - звернула увагу Олега Лукацька.

Вона зазначила, що лише у вівторок, 22 серпня, на "гарячу лінію" Держпродспоживслужби надійшов сигнал про те, що дніпряни отруїлися, покуштувавши, куплені на стихійному ринку кавуни. Тож не варто нехтувати рекомендаціями фахівців. Вони збережуть ваші життя та здоров'я.

Важких отруєнь ще не було

Зважаючи на все, люди, які зателефонували на гарячу лінію, лікувалися вдома. Тяжких отруєнь кавунами у Дніпрі поки що не зафіксовано, — повідомили у міській інфекційній лікарні.

лп

Цього року отруєнь, пов’язаних із вживанням кавунів, не було, – розповідає Микола Гончаренко, лікар-анестезіолог відділення по лікуванню гострих отруєнь. — Навіть теоретично, щоб отруїтися нітратами, потрібно з’їсти велику кількість цього продукту. Але харчові отруєння можуть бути пов’язані з іншими факторами. Наприклад, кавун не помили. Або ще щось. Загалом найбільшу небезпеку викликають ранні ягоди, які вирощували з використанням добрив.

Коли найкраще купувати кавуни. Що треба знати

Найкраще купувати кавуни в природні терміни їхнього дозрівання. Це серпень — початок вересня. Тобто, зараз найсприятливіший період для придбання цих смачних ягід.

За словами лікаря, навіть смачні та корисні продукти потрібно вживати в міру. Тому він радить не переїдати та не їсти кавуни кілограмами. Для середньої людини кілька скибок цілком достатньо. У всьому потрібно знати міру.

Нагадаємо, раніше ми писали

Час запасатись на зиму. Скільки коштують овочі у магазинах Дніпра