Ще більше на 50 гривень. У Дніпрі огірки знову зросли в ціні (фото)

Лютий в Україні традиційно стає періодом подорожчання овочів, адже сезон вирощування на відкритому ґрунті ще не розпочався. Цього року ціни на тепличні огірки продовжують зростати. Скільки коштують огірки зараз та які прогнози, розповість Дніпровська порадниця.

Зростання попиту та низька пропозиція

За даними Міністерства аграрної політики та продовольства України, станом на 14 лютого середня ціна на гладкі огірки зросла з 112,02 грн/кг до 127,35 грн/кг. Довгоплідні огірки продаються по 139,00 грн/кг, а колючі подорожчали з 95,32 грн/кг до 142,50 грн/кг.

Українські споживачі відчувають на собі зростання цін на тепличні огірки, хоча сезон продажів у більшості вітчизняних комбінатів ще не розпочався.

Кореспондент Дніпровської порадниці поцікавився у аналітиків, що відбувається з цінами на огірки. За словами аналітиків, така ситуація пояснюється двома ключовими факторами. Мова йде про зростання попиту та малу кількість пропозицій.

Зростанням попиту: попит на огірки традиційно йде вгору в зимовий період, коли свіжих овочів на ринку стає менше.
Низькою пропозицією: українські тепличні комбінати ще не запустили сезонні обсяги виробництва, тому наразі на ринку переважає імпортна продукція.

Вітчизняні огірки можуть коштувати дорожче за імпортні

Важливо зазначити, що українські огірки, ймовірно, коштуватимуть дорожче за імпортні. Це пов’язано з вищою собівартістю їхнього виробництва, адже витрати на опалення українських теплиць істотно зросли.

Наразі середня ціна на тепличні огірки в Україні на 38% вища, ніж в аналогічний період 2023 року.

Очікується, що ціни на огірки залишатимуться високими до початку масового збору врожаю в українських теплицях, який зазвичай розпочинається в березні-квітні.

Які ситуація з огірками в Дніпрі

Наш кореспондент побував у кількох супермаркетах в Дніпрі і побачив, що вибір тепличних огірків невеликий. У деяких, наприклад, огірків, взагалі не було.

Щоправда, за словами аналітиків, щодо перця та помідорів, то на сьогоднішній день вони  навпаки, трошки подешевшали. 

огірки

Нагадаємо, раніше ми писали

Король королів: цей сорт помідорів жодного разу не підвів. Корисні поради дачникам про цей сорт