Що робити, аби паска не черствіла. Що приготувати з засохлих пасок
Великодні свята минають, а на столі залишаються ароматні паски. Щоб вони якомога довше тішили вас своєю свіжістю та м'якістю, варто знати кілька простих секретів. А якщо вже так сталося, що паска зачерствіла, не поспішайте її викидати – існує безліч смачних способів дати їй друге життя.
Якщо ви самостійно випікаєте паски, у вас обов’язково залишаться зачерствілі скибочки. Викидати їх шкода, та й не потрібно. З такого смачного продукту, як святкова паска можна зробити не менш смачні десерти. Про це повідомляє Дніпровська порадниця.
Як зберігати паски після випічки
Якщо ви вирішили спекти паски самі, то будете дуже зацікавлені в тому, щоб зберегти їх свіжими надовго. Запам'ятайте правила, як цього домогтися:
- використовуйте не сухі, а свіжі пресовані дріжджі;
- випікайте в декоративних паперових формочках;
- додавайте сир - він продовжує термін придатності;
- відразу покривайте глазур'ю - вона не дасть пасці зачерствіти.
Для того щоб зрозуміти, як довше зберегти паску і не зіпсувати її смак, прислухайтеся до поради наших бабусь - не кладіть паски в те місце, де лежить чорний житній хліб. Він "передасть" свій аромат пасці, і та вже не буде такою, якою ви її зробили.
Де краще зберігати паски - ідеальні варіанти
Досвідчені господині кажуть, що один з кращих способів як краще зберігати паски - це відразу після закінчення процесу випічки накрити паски вологим м'яким рушником і прибрати в емальовану каструлю з кришкою.
Другий метод - скласти паски в поліетиленовий пакет. Але будьте уважні - перед тим як це зробити, паски потрібно остудити. На це піде не менше 3-4 годин, але почекати доведеться, якщо ви не хочете, щоб великодня випічка покрилася пліснявою.
У разі, якщо вам треба зберігати паски тиждень або довше, їх можна обернути марлею, просоченою ромом або коньяком. Потім скласти в целофановий пакет, зав'язати його і винести на холод. Так випічка залишиться свіжою, м'якою і ароматною протягом 7-10 днів.
Ну а якщо ваша паска все ж зачерствіла, можете зробити з неї смачні сухарі. Не менш смачною буде паска, обсмажена в яйцях, збитих з цукром.
Що зробити з засохлих пасок: прості поради
Паски можуть досить швидко засохнути, якщо в процесі замішування тіста була допущена груба помилка. Зважаючи на те, що традиція свята передбачає неодмінне освячення випічки, викидати навіть засохлі паски не слід. Потрібно лише вибрати відповідний рецепт.
Найпростіший спосіб – це приготувати сухарики. Для цього не потрібно бути фантазером, а достатньо лише розрізати паску на кубики або плоскі скибочки, а потім підсушити в духовці на деку, застеленому пергаментом за температури 170 градусів Цельсія протягом 10 хвилин.
Ще простіше – нарізати кубиками і, висушивши, подрібнити їх на панірувальні сухарі.
Але є смачніші рецепти, наприклад, тістечко «Картопля».
Як приготувати тістечко "Картопля"
Інгредієнти
300 гр панірувальних сухарів (можна зробити з паски);
120 гр згущеного молока;
85 гр вершкового масла;
70 гр цукру;
50 гр волоських горіхів;
40 мл молока;
3 ст. л. какао-порошку.
Приготування
Ядра волоських горіхів потрібно обсмажити на сухій сковороді і подрібнити в дрібну крихту, після чого змішати з панірувальними сухарями.
Далі змішуємо в окремій ємності згущене молоко з вершковим маслом і 2 ст. л. какао. Цукор додаємо за бажанням.
Отриману масу збиваємо міксером до пишної та однорідної маси, а потім додаємо масу із сухарів та горіхів.
Перемішуємо її, щоб вийшла розсипчаста суміш, і потроху додаємо молоко, перемішуючи тісто.
Коли воно стане пластичним, можна формувати тістечка, запанірувати в какао-порошку і помістити тістечка в холодильник на 1-2 години.
Як приготувати ліниву шарлотку
СКЛАДОВІ
Черства паска
Яблука — 2 шт.
Яйця — 2 шт.
Цукор — 2 ст. л.
Сухарі мелені — 1 ст. л.
Маргарин — 1 ст. л.
Чорнослив — 0,5 склянки
Горіхи — 0,5 склянки
Молоко — 1,5 склянки
Спосіб приготування
Черству паску нарізаємо скибочками; чорнослив відварюємо, виймаємо кісточки і нарізаємо соломкою; яблука очищаємо від шкірки і серцевини, нарізаємо скибочками; яйця розтираємо з цукром і розводимо молоком.
Форму змащуємо маргарином і посипаємо меленими сухарями, дно і стінки її викладаємо скибочками паски, попередньо змоченими в яєчно-молочній суміші.
На них викладаємо фарш з рубаних горіхів, чорносливу та яблук.
Зверху накриваємо скибочками паски, виливаємо залишок яєчно-молочної суміші.
Випікаємо в духовці протягом 20-30 хвилин.
Повітряний пиріг з черствої паски
Інгредієнти
Черства паска – 350 г
Молоко – 200 мл
Цукор – 100-150 г
Яйця – 5 шт.
Вершкове масло – 60 г
Сметана – 100 г
Волоські горіхи – 80 г
Шоколад – 80 г
Панірувальні сухарі
Спосіб приготування
Паску нарізаємо невеликими шматочками і замочуємо в холодному молоці. Розтоплюємо вершкове масло і даємо йому трохи охолонути. Змащуємо маслом форму і присипаємо її сухарями.
Жовтки розтираємо з цукром до білого. Додаємо розтоплене вершкове масло і сметану. Все ретельно перемішуємо.
В окремому посуді збиваємо білки з дрібкою солі в круту піну.
Розм’якшену паску заливаємо жовтками, добре перемішуємо і збиваємо міксером, щоб позбутися від великих шматочків.
Акуратно вмішуємо білки і всипаємо рубані волоські горіхи і шоколад.
Заповнюємо форму тістом і випікаємо в розігрітій до 200 градусів до утворення рум’яної скоринки.
Готовий пиріг остужаємо, виймаємо з форми і посипаємо цукровою пудрою.