Скандал через мову у Дніпрі: викладачка обійшлася доганою, а студентка була змушена перевестись у Полтаву (фото, відео)

У Дніпрі після допису уповноваженого із захисту державної мови Андрія Табінського, розгорівся мовний скандал через те, що викладачка медвишу нібито вимагала від студентки говорити на парі російською, пише Дніпровська панорама.

Хоче чути російську мову

За його словами, це сталося на парі “Пропедевтика внутрішніх хвороб”. Викладачка заборонила студентці третього курсу відповідати українською мовою, а вимагала щоб дівчина на її практичних заняттях говорила виключно російською.

Студентка відповіла, що цієї мови не знає і нею розмовляти не буде. На це викладачка відреагувала з сарказмом – мовляв студентці в такому випадку потрібно йти навчатися до Кембриджа або Львова, бо у себе на практичних заняттях вона хоче чути російську мову. Після цього викладачка тупо відмовилась приймати відповідь студентки, – написав Андрій Табінський.

Табінський

Подальші з'ясування виявили, що того дня студенти саме опитували літнього чоловіка про стан його здоров’я. Коли черга дійшла до Магдалини Пельчар зі Львова, викладачка зупинила її, бо та говорила до пацієнта українською. Однак дівчина відмовилася.

Сама викладачка зазначила, що всі лекції проводить українською, а студентку просила перейти на російську, бо помітила хвилювання пацієнта через нерозуміння української.

Новоженіна

Декан медичного факультету Володимир Жилюк сказав, що виш збирає письмові пояснення, аби розібратись у ситуації. Але під час службового розслідування викладачку не відстороняли від навчального процесу.

Через кілька днів після мовного конфлікту у виші повідомили, що викладачка Людмила Новоженіна потрапила до реанімації. Їй стало погано прямо під час занять.

За словами мовного омбудсмена Дмитра Лубінця, до нього звернень щодо цього скандалу не надходило, але представник омбудсмана в Дніпропетровській області Михайло Карпенко розбирався у скандалі. 

Посадовець навідався до вишу, де поспілкувався з персоналом та студентами. Він вважає, що зі сторони педагога дійсно могло бути порушення мовного законодавства. Тож викладачка може отримати дисциплінарне покарання. Однак і з боку інших учасників дискусії були також прояви мови ворожнечі та цькування до викладачки.

Зі сторони інших учасників дискусії були прояви мови ворожнечі та цькування до викладачки: ситуація набула такого масового розголосу, що жінку забрала швидка під час занять й вона зараз у реанімації, – написав Лубінець в своєму телеграм-каналі.

 Лубінець зазначив, що безперечно українська мова обов’язкова для спілкування у публічній сфері і викладачка порушила вимоги законодавства, але це не дає права іншим цькувати її. 

Звичайно, що якщо є порушення – винний має понести покарання. Але має бути соціальна справедливість! Адже порушення однієї людини – це не привід для узагальнення та подальшого цькування! Тому, як Омбудсман України, я засуджую дискримінацію учасників освітнього процесу, але й засуджую мову ворожнечі! – написав Дмитро Лубінець.

Лубинець

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь, коментуючи мовний скандал у Дніпровському державному медичному університеті, наголосив на тому, що українська мова є гарантованою в закладах освіти, проте він не робитиме передчасних висновків і дочекається офіційної позиції університету. 

По цьому факту мені відомо тільки те, що є в соціальних мережах. Але я хочу дочекатися офіційної позиції університету. Ми це обговоримо і з ректором, і з міністром освіти та науки, і, якщо такі факти підтвердяться, вживатиму законних заходів реагування, – зазначив Тарас Кремінь. 

Посадовець нагадав, що за законом викладачі та студенти мають говорити українською.

Незалежно від того, це уроки, лекції чи спілкування на перервах, на території закладу освіти повинна бути державна мова. Подібні скандали траплялись і в інших університетах, але за результатами нашого втручання ситуація стабілізована, – зауважив омбудсмен.

МОЗ відреагував

На мовний конфлікт у медичному виші Дніпра відреагували у МОЗ і наголосили, що саме виші є відповідальними за те, щоб їхні працівники володіли державною мовою та говорили нею на роботі. 

Згідно із Законом «Про вищу освіту», виші в Україні мають право на автономію. Заклад самостійно призначає та звільняє з посади викладачів і працівників освіти.

Тож саме заклад вищої освіти несе відповідальність за те, щоб працівники володіли державною мовою, застосовували її під час виконання службових обов’язків та не порушували законодавства України, — зазначили у МОЗ.

Міністерство повідомило, що наразі триває службове розслідування, для цього створили комісію.

У МОЗ також додали, що кожен має право звернутися до Уповноваженого із захисту державної мови зі скаргою про порушення закону про мову.

Викладачці дали догану

Наталія Піпа, народна депутатка України, секретар Комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій, яка вже не раз піднімала питання легітимності російської мови в Україні, так прокоментувала інцидент з примусовою російською на парах у медвиші.

Російська мова – це мова колонізатора, вбивці, тому мені дивно, коли умовна жертва хоче говорити мовою колонізатора. Адже в Україні російська ніколи не була ні рідною, ні державною, – заявила нардепка в ефірі марафону.

Піпа

Вона ж і повідомила згодом у Фейсбук, що викладачці Людмилі Новоженіній дали догану:

Викладачці медуніверситету Дніпра дали догану. Це перша скарга. Університет посилить контроль за мовою освітнього процесу. Нам треба творити спільний українськомовний простір без образ один одного!, - йдеться у її дописі.

допис нардепки Піпи

В коментарях люди висловили обурення таким рішенням керівництва університуту. Дехто вважає, що викладачку потрібно було звільнити. Також вони нарікають, що апарат вишу довго думав, як покарати Новоженіну.

слабке рішення

Вважають, що під час війни все російське має бути дискриміноване:

дискриміновано російське

Та не вірять, до догана змінить у позитивний бік ставлення викладачки. Здогадуються, як не солодко доведеться студентці зі Львова

що буде далі

Дніпро втратив україномовного тренера

Також стало зрозуміло, що мовний скандал у Дніпрі вже не єдиний. Ще один виник у фізкультурному виші, але не набув такого розголосу. А студенту-патріоту, уродженцю Дніпра, довелося змінити університет у рідному місці на інший і тренуватися у Закарпатті. Про цю історію розповів його батько Олексій Пономаренко:

пономаренко

боксер

боксер

Син подякував батькові за підтримку, а в коментарях відзначили, що шкода, що Дніпро втратив україномовного тренера:

син подякував

З тих же коментарів стало відомо, що студентку таки почали цькувати у виші і вона змушена була перевестися до Полтавського медуніверситету.

Той же уповноважений із захисту державної мови Андрій Табінський попередив, що за булінг передбачена кримінальна відповідальність, та виклав розповідь ще однієї студентки Софії Золотаревської:

Дискримінація за мовною ознакою, порушення мовного законодавства і відмова студентам у праві здобувати освіту в Україні державною мовою у Дніпровський державний медичний університет Dnipro State Medical University – це не поодинокий випадок.
Як розповідає Софія Золотаревська, донедавна студентка цього вишу, ще цьогоріч були і прохання до викладачів, і звернення до керівництва – із наданням багатьох відеодоказів. Далі обіцянок справа не пішла… Якщо простою мовою, мали вони десь права і потреби україномовних студентів. Мало того, звучали все ті ж пропозиції – йти вчитись в той навчальний заклад, де викладачі говорять українською.
Вдячний Софії за те, що наважилась опублікувати це відео і підтримала Магдалину. Переконаний, україномовних студентів, яким сьогодні у нахабній та ультимативній формі нав’язують мову окупантів, значно більше, аніж ми можемо собі уявити. Але головне не мовчати – мусимо довести справу до кінця і почати ламати цю вибудована роками систему зросійщення українців.
Бо сьогодні система пручаєтсья – та ще й у вельми агресивній формі. Вже звучать погрози з обіцянками «жостко» булити Магдалину. Нагадую і попереджаю, що за булінг передбачена кримінальна відповідальність!
Дякую усім, хто підтримав та відгукнувся. Разом – ми сила!, - написав Табінський.

Нагадаємо, Закон України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» ухвалений Верховною Радою України 25 квітня 2019 року.

Головне фото - скрин УНІАН.

Раніше ми писали: У Дніпрі СБУ викрила схему продажі підроблених довідок ухилянтам