Скандальний законопроект 5655. Кабмін хоче протягнути копію злочинного закону

Рік тому парламент схвалив скандальний закон про містобудівну діяльність, який передбачав численні корупційні ризики. Президент Зеленський не підписав цей закон, але Кабмін намагається його легалізувати через постанову, яку має внести "з голосу" прем'єр-міністр Шмигаль, повідомляє Дніпровська панорама.

У блозі журналістка Цензор.НЕТ Тетяна Ніколаєнко наголошує, що закон №5655 передбачав такі корупційні ризики:

  • Мовчазна згода при погодженні проєктів на обʼєктах культурної спадщини, що могло призвести до незаконного будівництва на історичних памʼятках.
  • Приватний містобудівний контроль, який міг стати інструментом для забудовників для тиску на місцеве самоврядування.
  • Картельна змова та монополізація ринку забудовниками через страхові суми в мільйони євро.
  • Містобудівна палата, яка мала б фактично контролювати весь містобудівний процес.
  • Корупційне вікно в Мінінфраструктурі.

Цей закон викликав протести з боку місцевого самоврядування, громадськості та експертів. Президент Зеленський не підписав цей закон, але Кабмін намагається його легалізувати через постанову.

У постанові йдеться про те, що уряд погоджується з пропозицією Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури, стосовно реалізації експериментальних проектів у сфері містобудівної діяльності. Ця постанова фактично дублює закон №5655.

Автор статті закликає Кабмін переглянути постанову про ДБН, яка стосується будівельних норм і правил. Наразі ця постанова не відповідає вимогам безпеки, що може призвести до масштабних руйнувань.

Ми можемо стати “свідками безпрецедентного за своїм цинізмом кроку уряду з легітимізації законопроєкту, що закладає корупційну міну під усе майбутнє післявоєнне відновлення, Конституцію і закони України, – коментує редактор відділу політики Дзеркала тижня, відома журналістка Інна Ведерникова.

Президента неодноразово просили ветувати цей законопроект:

Проштовхування через урядову постанову ідей скандального законопроекту напередодні саміту ЄС підриває репутацію української держави та центральної влади в очах наших європейських партнерів: “Наслідком може бути значне зменшення підтримки для нашої країни, –  зазначає відомий активіст, військовий Олег Симороз

будівельні норми

Крім того, у Європейській комісії рекомендували Україні ветувати закон №5655 щодо реформи сфери містобудівної діяльності.

Нагадаємо, проти ухвалення законопроекту 5655, який дає контроль до рук монополістів у галузі містобудування та закладає корупційну міну у все майбутнє повоєнне відновлення, Конституцію та закони України, різко виступили в Асоціації міст України. 39 мерів зробили особисту спільну заяву проти так званої містобудівної реформи.

За день тоді українці зібрали підписи під петицією, щоби президент Зеленський не підписував закон і він його не підписав. Хоча Олександр Кубраков та Олег Шуляк робили все, щоб урятувати цей закон.

Свого часу, як писала Дніпровська панорама", законопроект 5655 піддав різкій критиці міський голова Дніпра Борис Філатов: це – “Закон, в основі якого закладена величезна та цинічна брехня, смердючі бабки забудовників та бажання начхати на місцеве самоврядування. Закон, який згодом спричинить кошмар у забудові міст та обурення громадян”.

Наразі лоббі забудовників знайшло новий цинічний шлях, щоб проштовхнути сумнівні “новації” законопроекту.

Раніше ми писали: Заборгували за воду понад 850 мільйонів. Дніпровоканал закликає підприємства сплатити борги