Скільки можна працювати під час літньої спеки: поради від Держпраці

Роботодавці мають подбати про порядок робочого дня та облаштувати робочі місця так, щоб уникнути проблем зі здоров’ям працівників та відповідальності перед законом. Про це повідомляє Дніпровська порадниця з посиланням на Держпрацю.

При якій температурі заборонено працювати

У відомстві пояснили, для різних видів робіт передбачаються різні показники температури повітря.

Водночас верхньою межею температури на постійному робочому місці, де працівник проводить понад половину робочого часу або щонайменше двох годин поспіль, є +28 градусів.

У разі необхідності виконання роботи просто неба, на відкритих майданчиках, тривалість не може бути вищою за 4−5 годин за одну зміну.

Як працювати без шкоди для здоровʼя у спеку

Роботодавці мають слідкувати за тривалістю перерв. Вони не повинні бути менше ніж 10% робочого часу на кожні два градуси перевищення. Якщо температура вища за +35 градусів, тривалість робочого часу має становити 15−20 хвилин із відпочинком у щонайменше 10 хвилин.

При цьому співробітники мають перебувати в приміщеннях, де температура не нижча за 25 градусів. Це пояснюють тим, що через різкі перепади температур у людини може статися серцевий напад.

Водночас допустимою тривалістю навантаження за робочу зміну для осіб, які використовують спецодяг для захисту від теплового випромінювання, вважається 4−5 годин, а без нього — 1,5−2 години.

У разі, якщо температура повітря більша за позначку у +37 градусів, така робота вважається небезпечною. Роботодавці мусять переглянути порядок робочого дня. Вони мають право перенести робочі години на ранковий чи вечірній час.

Нагадаємо, раніше ми писали

Найкорисніша ягода для гіпертоніків. Королева вітамінів здатна на дива