Смак літа та користь для здоров'я: розкриваємо всі секрети кавуна

У сезон літньої спеки, коли достигають кавуни, не відмовляйте собі в задоволенні з'їсти шматочок, інший. Кавуни допомагають підтримувати водний баланс, корисні для серця і тонусу шкіри. Кавуном можна насолоджуватися по-різному - їсти його просто так, додавати в салати або готувати на його основі літні смузі. Про це повідомляє Дніпровська порадниця.

Кавун чудово справляється з ризиком зневоднення - однією з великих проблем літніх місяців. Адже кавуни приблизно на 92% складаються з води і є чудовим джерелом рідини. Разом зі значною дозою води кавун також містить важливі мінерали, такі як калій, фосфор і магній.

А вода, що міститься в кавуні, дає відчуття ситості й може стати секретною зброєю для схуднення та контролю ваги.

В одній чашці нарізаного кубиками кавуна міститься близько 46 калорій. Порівняно з іншими фруктами, кавун - менш калорійний продукт, який завдяки високому вмісту води допоможе вам почуватися ситим.

Кавун багатий на вітаміни А і С - антиоксиданти, які відіграють важливу роль у здоров'ї шкіри та імунітету. При цьому вони перебувають у розчиненому стані, що сприяє здоров'ю шкіри і підтримує травлення, що підтверджується дослідженням про вплив вітамінів на здоров'я шкіри.

Користь кавуна для серцевої діяльності

Хоча вміст клітковини в кавуні відносно невеликий - близько 0,4 грама на 2/3 склянки, інші поживні речовини роблять його цінним джерелом поживних речовин.

Кавуновий сік - гарне джерело таких сполук, як аргінін, цитрулін і лікопін. Вони мають кардіопротекторні властивості.


Амінокислота L-цитрулін, що міститься здебільшого в кавуні, як було доведено в спеціалізованому дослідженні, покращує спортивні результати. Найбільша її концентрація в білій кірці. В організмі цитрулін метаболізується в незамінну амінокислоту аргінін. Він критично важливий для синтезу оксиду азоту - молекули, що регулює судинний тонус.

Також кавун містить лікопін - це потужний антиоксидант. Інші джерела цього природного червоного пігменту - помідори, рожевий і червоний грейпфрути, а також гуава. Але в кавуні цієї фітохімічної речовини приблизно на 40 відсотків більше, ніж у червоних помідорах.

Лікопін може покращувати рівень ліпідів і артеріальний тиск, а також захищати від деяких видів раку.

Як правильно їсти кавун

І хоча в кавунах багато клітковини, частина її втрачається під час вичавлювання соку. В ньому зберігається достатньо амінокислот і антиоксидантів, щоб бути корисним. Однак, сік стає більш концентрованим і солодким, ніж така ж кількість цільного кавуна. Тому найкраще їсти кавун, відкушуючи шматочок за шматочком. Їстівна також шкірка та насіння. Шкірку можна замаринувати або приготувати цукати, а насіння підсмажити.

Чому не можна харчуватися тільки кавунами

У соцмережах набув популярності новий тренд, у якому люди кілька днів їдять лише кавуни та розповідають про свої відчуття. Їхня головна мета - швидко схуднути. Але дієтологи попереджають, що ефект від такого схуднення не затримається надовго і принесе більше шкоди організму, ніж користі.

Також раніше ми писали Як вберегтися від спеки людям з хворобами серця: корисні поради