Смертельно небезпечно: на Дніпропетровщині зросла кількість людей, підхопивших лептоспіроз

Лептоспіроз - це небезпечна гостра інфекційна хвороба з групи зоонозів, яка протікає важко: з лихоманкою, загальною інтоксикацією, ураженням внутрішніх органів, та часто призводить до смерті. На Дніпропетровщині у 2023 році різко зросла кількість людей, захворівших цією смертельно небезпечною хворобою. Про це повідомляє "Дніпровська панорама" з посиланням на ВСП "Криворізький РВ ДУ "Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ".

Улітку та восени, коли люди проводять більше часу біля водойм, в Україні зростає захворюваність на лептоспіроз. За 6 місяців 2023 року в Україні зареєстрували 41 випадок, проти 32 у 2022 році, зростання на 28%. В Дніпропетровській області зростання також зафіксовано різке зростання захворюваних (2022 рік - 4 захворілих, у 2023 році - 11).

Захворювання викликається мікроорганізмами з роду Leptospirа, які у природних водоймах можуть зберігати життєздатність 2-4 тижні, у вологому ґрунті – 3-9 місяців, на харчових продуктах – від кількох годин до 30 діб.

Резервуаром лептоспір у природі є багато видів диких і домашніх тварин. Це найчастіше гризуни з ряду мишоподібних: пацюки, миші, полівки, щури (водяна полівка, ондатра, строкатка степова). Велике поширення лептоспір відзначають серед свійських ссавців (велика та дрібна рогата худоба, свині, собаки та інші) і промислових тварин (лисиці, вовки, дикий кабан тощо).

Механізм передачі збудника контактний, шляхи передачі — водний, аліментарний, рановий. Зараження відбувається при вживанні зараженої води та харчових продуктів, під час купання, риболовлі, занять водним спортом у забруднених збудниками водоймах, при догляді за хворими тваринами, випадковому потраплянні сечі хворої тварини на пошкоджену шкіру людини. Особливо часті випадки в період весняних і осінніх сільськогосподарських робіт. Для проникнення лептоспір достатньо найменших порушень цілісності шкіри. Зараження від хворої людини практично не спостерігається, хоча вона також виділяє лептоспіри з сечею.

З моменту зараження до початку захворювання проходить від 6 до 20 днів (найчастіше 6-14). Захворювання у більшості випадків починається гостро з підвищення температури тіла до 39-40 С, хворі скаржаться на сильний головний біль, слабкість, біль в м‘язах, особливо литкових.

"Успіх лікування залежить від своєчасного звернення хворих за медичною допомогою та ранньої діагностики. Хвороба може ускладнюватися порушеннями з боку нирок і печінки, геморагічним синдромом, міокардитом, набряком мозку, пневмонією тощо. Важкий перебіг захворювання часто закінчується смертю хворих, а тому не варто ставити самому собі діагноз та займатися самолікуванням. У випадку появи перших симптомів захворювання слід негайно звертайтеся за медичною допомогою!", - йдеться у повідомленні на Facebook-сторінці ВСП "Криворізький РВ ДУ "Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ".

У Дніпропетровській області дослідження крові (біоматеріалу) та об’єктів довкілля (гризунів) виконує єдина атестована на даний вид досліджень та акредитована в системі ISO 17025 лабораторія особливо небезпечних інфекцій ДУ "Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ". Для організації досліджень необхідно звертатись за адресою: м.Дніпро, вул. Щербаня, 6, тел. 731-96-74), де проводиться прийом проб та видача результатів.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли про те, як розповсюджується лептоспіроз.