Солоний Лиман: фантастичне місце неподалік від Дніпра. Цікаві факти й космічні пейзажі (Відео)

Ще з часів козацтва  люди помічали, що вода дивовижного озера допомагає відновити сили та добре впливає на шкіру. Місцеві селяни, в тому числі козаки Самарської паланки, використовували грязі озера для загоєння ран після битв, а також для лікування ревматизму, подагри, радикуліту та інших захворювань.  Найбільш «продвинуті» знахарки пропонували пити воду з джерел неподалік озера, щоб позбутися болю в животі. І воно працювало! І працює досі, передає Дніпровська панорама

 

Легенда про виникнення Солоного Лиману

Легенда свідчить, що  після чергової хвилі монголо-татарської навали на села Присамар'я,  сам Бог, не витримавши видовища страждань ні в чому неповинних людей, заплакав на Небесах. Цілий місяць в окрузі лив солоний дощ, прогнавши лютих монголів геть. Однак минули дні, і люди стали молитися, аби дощ нарешті вщух, бо сіль губила посіви, а це загрожувало голодом.

MyCollages - 2023-03-27T145420.709

 І Бог, почувши благанням творінь своїх, перестав лити сльози. Коли ж дощ скінчився, всі побачили, що за селом на місці раніше квітучого лугу з’явилося величезне озеро. Та було воно таким солоним, що ніяка птиця не могла на нього сідати, а риба – нереститися. Однак горювали селяни недовго, бо незабаром виявилося, що грязь у цьому озері має небачені цілющі властивості та може зцілювати від різних недуг. Воно й не дивно: адже сльози Всевишнього чудодійні.

озеро

Легенди  пам'ятитиме, та й реальні факти теж фантастичні. Солоний Лиман - найбільше солоне озеро в Україні розташоване під Новомосковськом. Форма водойми округлої форми, діаметром 1800 метрів. Загальна площа Солоного Лимана становить 3.5 км2, а загальна довжина берегової лінії сягає 11 500 метрів. Для регіону, віддаленого від моря на 300 км, таке місце – справжня екзотика.

лиман зверху

Чудодійні властивості грязей були відомі місцевим жителям ще з давніх-давен, але поштовхом до розвитку Солоного Лиману як лікувального курорту стала Чорнобильська аварія, а також складна економічна ситуація в УРСР, пов'язана з підвищенням вартості медикаментів та лікуванням на курортах інших республік. Санаторій отримав друге життя наприкінці 80-х років. Втім, місця продовжували досліджувати й вивчати історики, науковці, краєзнавці й екологи.

Мертва вода народжує життя

Вода Солоного озера позбавлена великих рослин, риб та інших видимих оку водних мешканців, насправді кипить незримим життям: міріади різноманітних водоростей та дрібних рачків. 

MyCollages - 2023-03-27T150230.051

Теплі мілководдя, насичені мікроскопічним життям є ідеальним місцем для харчування водоплавних птахів, найперше – куликів. А великий острів посередині лиману– традиційне місце для пташиних колоній.

Новий вид туризму

 Солоний лиман є ландшафтним заказником загальнодержавного значення, в якому охороняються як саме озеро, і так і всі організми, що його населяють. Лиман, зокрема, є важливим місцем гніздування птахів. Невипадково, що останнім часом місця дивовижні місця Лимана притягують тих, хто цікавиться життям птахів. Різновид туризму називається «бьодвочінг» (організоване спостереження за птахами

солоний лиман птахи2
Люди у різні сезони можуть побачити на водній гладі Лиману ходулочника, сірого журавля, степову тиркушку,шилоклювку.
солоний лиман птах

 

lyman23

Неймовірні перевтілення  Лиману

У посушливе літо прогріта сонцем вода випаровується, а важкі солі залишаються у водоймі й поступово накопичуються.Природний матеріал активно використовувався для позбавлення проблем зі спиною, лікування подагри та інших серйозних захворювань. Перші спроби освоїти чудодійний склад грязей озера сталися 1928 року. Власне вже тоді було прийнято рішення щодо зведення та запуску в роботу грязелікувального комплексу.

lyman02

Грязі Солоного озера використовують у лікувальних цілях саме з того часу, у 1930-х роках на його берегах збудували єдину в Степовому Придніпров’ї бальнеологічну лікарню-санаторій. Втім, краєзнавці та екологи вважають, що «захоплення грязелікуванням і надмірний забір мулів з лиману негативно позначаються на здоров’ї самого озера. Тепер лиман, виліковуючи тисячі людей, сам потребує лікування».

 

чайки
До повномасштабного вторгнення російських військ в Україну  існувало декілька проєктів  вдосконалення цієї місцевості, починаючи з поширення санаторного комплексу і аж до проведення зйомок фільмів на території Солоного Лиману. Після перемоги над ворогом все ще можна буде здійснити. Тож, Солоний Лиман можна не лише зберігти, а йдопомогти його розвитку, як туристичного й санаторного центру. Адже це унікальне місце, єдине в усієї країні. 

Раніше ми писали про: На Дніпропетровщині рибалка відкрив сезон, витягнувши із Самари великого судака