"Сонячні" 16-поверхівки: історія перших хмарочосів Дніпра (фото)

2024 року житловий масив Сонячний відзначає знаменний ювілей - 50 років від дня будівництва перших 16-поверхових будинків. Ці гіганти, які в той час вважалися хмарочосами, стали справжнім символом епохи та новою віхою у розвитку міста, повідомляє Дніпровська порадниця.

Будинки на Сонячній Набережній – не просто житлові будинки, це частина історії Дніпра. Їх будівництво знаменує перехід до масового будівництва висотних будинків, що стало революційним кроком в архітектурі міста.

Будівництво століття

Ідею будівництва 16-поверхівок на Сонячному було запозичено з Владивостока. Проект панельної багатоповерхівки був адаптований до умов Дніпропетровська, і 1972 року розпочалося грандіозне будівництво.
Роботи велися ударними темпами. Два баштові крани невпинно працювали, зводячи по три поверхи на добу. На той час це був справжній прорив у будівництві.


Усього за два роки, з 1972 по 1974 рік, було зведено чотири 16-поверхові будинки: №44 (Сбербанк), №34 (АТБ), №14 та №60.

Цікаво, що від початку проект передбачав будівництво восьми 16-поверхових будинків на Сонячній Набережній. Однак з ряду причин план був реалізований лише частково.

50 років по тому

Сьогодні 16-поверхівки на Сонячній Набережній – невід'ємна частина краєвиду Дніпра. За 50 років свого існування вдома на Сонячній Набережній зазнали деяких змін. Було збудовано прибудови, відремонтовано фасади, оновлено комунікації.

Також декілька років тому фасади 16-поверхівок були оздоблени яскравими муралами, які добре видно з правого берега.

Раніше ми писали Він пережив махінації, руйнування, пограбування: історія будівлі головного банку Дніпра