"Спека. Сирена. Кава". У Дніпрі художник малює людей на вулицях під час повітряних тривог

Дніпровський художник Сергій Алієв-Ковика малює людей на Європейській площі під час повітряних тривог. На початку червня на Троїцькій площі відкрилася тематична виставка "Спека. Сирена. Кава" із цими малюнками. Про самобутнього художника з Дніпра та його сприйняття того, що відбувається зараз, - в ексклюзивному матеріалі "Дніпровської панорами".

Любов до мистецтва – з самого дитинства

Дніпровський художник Сергій Алієв-Ковика родом із села Бабайківка Дніпропетровської області. Як згадує Сергій Якович, його перше серйозне знайомство з малюванням розпочалося із занять у місцевій студії Палацу піонерів. Вже після служби в армії він продовжив своє навчання – займався у студії Григорія Чернети, а потім вступив до поліграфічного інституту. Займався у майстерні відомого радянського художника Майя Мітуріча. Вже тоді Сергій Якович розумів, що зв'яже своє життя із образотворчим мистецтвом. Повернувшись у 1989 році після закінчення вузу до Дніпропетровська, Сергій Алієв-Ковика почав працювати у самвидавському журналі "Пороги", де редактором та ідейним натхненником був відомий український поет-дисидент Іван Сокульський. Це було незадовго до розвалу Радянського Союзу та здобуття Україною незалежності. Сергій Якович із теплотою згадує ті часи та своїх вчителів.

"Вважаю, що мені пощастило в тому, що я зустрів на своєму життєвому шляху таких прекрасних вчителів: поета та журналіста Івана Сокульського, мистецтвознавця Лідію Яценка, художника Володимира Лободу. Вони дуже вплинули на моє становлення як художника", - каже Сергій Алієв-Ковика.

Робота в Школі образотворчого мистецтва імені Сидура: проведення виставок та майстер-класів

Наразі Сергій очолює майстерню гравюри "Пороги" при Школі сучасного образотворчого мистецтва та дизайну імені Вадима Сідура Дніпровської міської ради. Школа імені Сідура розташована на площі Троїцькій, 5а та відома тим, що активно проводить різноманітні виставки, майстер-класи, організовує лекції, концерти, різноманітні конкурси для творчої молоді. Тобто Школа імені Сидура є у Дніпрі одним із "локомотивів" творчого та культурного життя міста, а художник Сергій Алієв-Ковика – безпосереднім її учасником.

Сергій Алієв-Ковика

Персональна виставка Сергія Алієва-Ковики "Спека. Сирена. Кава": про людей і місто, яке продовжує жити незважаючи на смертельну небезпеку

Ще торік щовечора Сергій йшов із майстерні через Європейську площу, брав собі чашку кави, сідав і починав малювати людей, що проходять повз них, роблячи невеликі замальовки. І щовечора на той час були сирени, а люди і місто продовжували жити своїм життям, незважаючи на смертельну загрозу, що нависла.

У результаті створення малюнків жителів Дніпра, які біжать у своїх справах або відпочивають на Європейській площі, стало своєрідною традицією художника. І коли малюнків стало вже понад тисячу, з'явилася ідея організувати виставку під назвою "Спека. Сирена. Кава". Роботи майстра передають настрій мешканців міста, пульс їхнього життя. Міста, яке продовжує боротися, незважаючи на війну та численні сирени.

"Всі йдуть у своїх справах, зі своїми проблемами. І коли починається сирена і звідкись раптово летить на нас смерть - ми всі по суті на цей час стаємо мішенями. І цією виставкою я хотів передати, що життя цілісне, наповнене, з усім хорошим і поганим, веселим чи образливим – але це життя… І ось на цих людей, які живуть своїм звичайним життям, може прилетіти смерть, вони всі під загрозою… Цей момент абсурду я й хотів передати у своїх малюнках, тому їх так багато. мабуть, це неправильно, коли люди живуть своїм звичайним життям, а вже звідкись на них летять смертоносні ракети", – каже художник Сергій Алієв-Ковика.

Художня виставка

Виставка "Спека. Сирена. Кава" Сергія Алієва-Ковики відкрилася на початку червня і проходить у приміщенні Школи сучасного образотворчого мистецтва та дизайну імені Вадима Сідура на площі Троїцькій, 5а, на 7-му поверсі. Також там зараз виставляються роботи майстра із серії "Акації на Грушевського" - малюнки старих дерев, що розташовані на вулиці Михайла Грушевського у Дніпрі. Дерева, які є одним із символів нашого міста, стали справжнім натхненням для художника. Вхід для всіх бажаючих на виставку вільний.

Виставка Дніпро

Про подальші творчі плани та "мистецтво поза політикою"

Художник з Дніпра Алієв-Ковика на запитання про подальші творчі плани говорить просто – продовжувати жити і творити, поділяючись своєю творчістю з оточуючими, незважаючи ні на що. Продовжувати займатися своєю справою навіть за умов війни та бути на своєму місці.

Слід зазначити, що "Спека. Сирена. Кава" – далеко не перша персональна виставка дніпровського художника. Наприклад, попередня виставка Сергія Алієва-Ковики називалася «Поза зоною комфорту» і була присвячена бездомним нашого міста. Усього ж, починаючи з 2001 року, він уже мав низку персональних виставок не лише у Дніпрі, а й у Києві, Луцьку та Запоріжжі. Сергій Алієв-Ковика виставляв свої різні роботи – живопис, гравюри, ліногравюри, малу пластику, а також фотографії та музейні афіші.

На думку художника, повітряні сирени змінили мешканців міста, а війна однозначно позначилася на українській творчості. І поширену тезу "Мистецтво поза політикою" Сергій Алієв-Ковика вважає докорінно невірною. Мистецтво не може бути "поза політикою". І наша країна зараз бореться не лише за свою цілісність та відстоює незалежність, а й бореться за право мати свою культуру.

Сергій Алієв-Ковика

"На мою думку, мистецтво це і є політика. Культура народу – це теж політика. Це його обличчя, його життя. За це ми зараз у тому числі і воюємо. Ворог хоче знищити нашу українську культуру. І якщо не буде культури – замість неї". будуть труни", - каже Сергій Алієв-Ковика.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли про те, що у Дніпрі 15-річний підліток став зіркою цирку.