Старі та рідкісні фото Дніпра. Якою була вулиця Короленка 100 років тому

Вулиця Короленка в Дніпрі. Якою вона була раніше та як називалась. Про це повідомляє Дніпровська порадниця з посиланням на Історія у фотографіях. Катеринослав-Дніпропетровськ.

Свою сучасну назву вулиця одержала у 1922 роцi, в пам'ять про видатного письменника Володимира Галактіоновича Короленка. Колишня її назва Первозванівська.
Можна вважати, що ця вулиця виникла ще в перші роки будівництва міста. На плані Катеринослава 1806 року вже позначено забудованими три перших її квартали.

Відомо також, що там, де нині готель «Україна», в кінці 19 століття відкрив майстерню годинників майстер - умілець Федір Ковальський.
Довгий час межею Первозванівської, як і всього міста, була вулиця Базарна (Чкалова). Тут, на околиці, в далеку давнину стояло кілька вітряків. Трохи далі на південь було розташовано міське кладовище, а за ним вже починався неосяжний простір степу.
Пізніше, приблизно у 1860-70-і роки, місцевість, яка прилягала до Базарної, стала самовільно заселятися біднотою. Тут утворилася невеличка слобідка, що мала назву Млинки.

У дерев'яно-глинобитному Катеринославі тих часів часто виникали великі пожежі. Найбільші з них були у 1864 i 1885 роках. Тут спалахувало інколи одночасно по дві-три пожежі.

Тільки широчінь місцевих вулиць рятувала населення від загального стихійного лиха. Влітку 1885 року вогнем був знищений цілий квартал між Залізною (Мiронова) і Торговою (Ширшова) вулицями. Тодi ж згоріли і Млинки.

«26-го червня,- повідомляла катеринославська газета «Степь»,- в Млинках об одинадцятій годині ранку згоріло близько 15 хатин; о третій годині там же згоріло ще декілька...

Місцеві власті заборонили знедоленим бідняцьким сім'ям знову селитися у Млинки. Протягом чверті століття ця територія залишалася пусткою.
Лише у 1910 році виникли тут будівлі Червоного Хреста, а поруч з ними почали споруджувати церкву, але так Її й не закінчили, перешкодила перша світова вiйна.
Перші три квартали Первозванівської належали найбагатішим купцям і великим домовласникам: Міщенку, Олексієнку, Кетнеру, Добрускіну та іншим.

Лівою частиною вулиці, біля якої був Троїцький ринок, на протязі майже двох кварталів володів багатій Гуреєв. Це були будинки від номера 7 до 17 включно.

У 1912 році на розі Первозванівської і Катерининського проспекту (нині Короленко, 2) споруджено величезний для того часу будинок. Власником його був нащадок місцевих купців інженер Хрєнніков.

Щодо благоустрію, Первозванівська вулиця була досить непоказною. Навіть у тій частині, де вона прилягала до Катерининського проспекту.
В 1900-х роках частину Первозванівської вулиці прорізали колії міського трамвая.
Зліва до Первозванівськоï прилягали Сінна площа та мiське кладовище.
Згодом мiське кладовище було занесено, а на його території і Сінній площі споруджені найбільший у Дніпропетровську стадіон.

вулиця короленко в Дніпрівулиця короленко в Дніпрівулиця короленко в Дніпрівулиця короленко в Дніпрівулиця короленко в Дніпрі

Нагадаємо, раніше ми писали

Від кладовища до меморіалу: загадкова історія Севастопольського парку у Дніпрі