Стрітення Господнє 2024. Сьогодні відзначають велике церковне свято

Стрітення Господнє входить до переліку дванадесятих свят, які приурочені важливим подіям у житті Ісуса Христа. За новим календарем дата його святкування змінилася. Стрітення Господнє святкують 2 лютого за новоюліанським календарем і 15 лютого - за юліанським. Про це повідомляє Дніпровська порадниця.

Стрітення Господнє 2024 року. Коли за новим календарем

За новим календарем, на який від 1 вересня 2023 року перейшли УГКЦ та ПЦУ, деякі церковні свята отримали нові дати святкування (на 13 днів раніше). Стрітення Господнє відзначатимемо святкувати 2 лютого (за старим календарем — 15 лютого).

Історія свята

Це день, коли віряни вшановують зустріч Ісуса Христа, Сина Божого, з народом. Адже саме цього дня, згідно з церковними переказами, Діва Марія та Йосип принесли новонародженого до храму, щоб подякувати Господу. У святині на них уже чекав Симеон Богоприємець, який і став символом народу. Він жив майже 300 років, очікуючи зустрічі з Ісусом. Щойно він узяв малюка на руки, то одразу помер. Цим він визнав у Христі Визволителя, про якого йшлося у пророцтві.

Чому свято називається саме Стрітенням Господнім? У старослов'янській мові "стрітення" означає "радість" або ж "зустріч". Через те, що цього дня Ісус зустрівся з Симеоном і це принесло радість.

Історія свята сягає своїм корінням ще III-IV століть. Тоді вперше зустрічаються у творах згадки про святкування Стрітення. Офіційно ж свято було визнане у Візантійській імперії 542 року під час правління імператора Юстиніана.

три

Як ще називають Стрітення Господнє і чи існувало це свято в дохристиянські часи

Стрітення святкували в Україні ще в дохристиянські часи. Тоді свято носило назву Громовиця, Стріщення, Зимобір. В народі існувала думка, що цього дня зима відходить, а літо вступає у свої права. Дорогою вони зустрічаються і сперечаються між собою, тому часто в цей період може різко змінюватися погода. Існувало повір'я, якщо ввечері потепліло, отже, виграло літо і воно залишиться вже до наступної зими.

Коли на територію України прийшло християнство, свято Стрітення Господнього вплелося у народні вірування. З'явилися нові традиції. Так, зокрема цього дня віряни обов'язково йдуть до церкви. Що освячують на Стрітення Господнє? Зазвичай святять воду і свічки. Останні називають "громичними". Їх заведено запалювати під час грози, щоб вберегти своє життя і худобу. Воду ж потрібно було набрати до нового посуду, який ще не використовувався. Посудину з освяченою водою приносили додому і берегли. Вірили, що вона має цілющу силу і здатна вилікувати будь-яку хворобу.

Традиції, пов'язані зі Стрітенням:

Освячення свічок. У цей день в церквах освячують свічки, які називають "громничними". Їм приписують чудодійну силу: захищати від нещасть, хвороб, грому та блискавки.
Ворожіння на погоду. За народними прикметами, якщо на Стрітення день буде сонячним, то весна буде ранньою і теплою. Якщо ж день буде похмурим і холодним, то зима ще затримається.

Випікання "жайворонків". Здавна на Стрітення господині пекли печиво у формі пташок, які символізували прихід весни.
Стрітення Господнє – це не лише церковне свято, а й день, коли люди сподіваються на оновлення, тепло і добро.

Що не можна робити на Стрітення Господнє

У цей день під забороною важка фізична праця (ремонт, будівництво, перестановка меблів), а також домашні справи (прання, прибирання, прасування білизни).
Як і в інші церковні свята в Стрітення Господнє не можна сваритися, лаятися та конфліктувати.

Також варто у цей день утриматися від мандрівок. Наші пращури вірили, що будь-яка поїздка може закінчитися неприємністю. Те саме стосується і переїздів в іншу оселю.

Ось кілька цікавих фактів про Стрітення:

У деяких країнах, наприклад, у Франції, на Стрітення освячують вино.
В Україні на Стрітення існував звичай "закликати весну". Для цього дівчата збиралися на вулиці, співали веснянки та водили хороводи.
У народі вірили, що на Стрітення не можна нічого позичати, інакше весь рік будеш у боргах.
Незважаючи на те, що з часом деякі традиції втратили свою актуальність, Стрітення Господнє залишається важливим святом для віруючих людей.