Свята Трійця. Як святкувати та що просити у Бога у цей день

У неділю, 4 червня, у православному світі святкують один з найважливіших церковних свят - Трійцю. Його називають також Днем зішестя Святого Духа, яке провіщав Ісус Христос і яке предемонструвало триєдність Бога  - існування трьох Осіб єдиного по суті Бога - Отця, Сина і Святого Духа. Про це повідомляє Дніпровська панорама.

Це свято не має точної дати, його відзначають щороку на 50-ий день від Великодня. 

Традиції свята

Трійці передують Зелені святі відзначали ще з з язичницьких часів. За суттю, це було завершення весняного і початок літнього календарного циклу. У народі на Трійцю домівку прикрашають травами - лепехою, свіжоскошеною травою - любистком, чебрецем, полином. А ікони в оселі прикрашають м'ятою та гілками берези. Вважається, що це захищає дім від злих духів.

В цей день прийнято відвідувати родичів, друзів та щедро їх частувати. У Трійцю йдуть до церкви, святять трави та букети польових квітів, які потім кладуть біля ікон. 

Зазвичай на Зелені засилали сватів. Вважали, якщо заручитися на Трійцю, а потім зіграти весілля на Покрову (14 жовтня 2023 року), тоді подружнє життя буде щасливим.

Що не можна робити на Трійцю

  • Заборонена будь-яка фізична робота.
  • Не можна виконувати будь-яку домашню роботу. 
  • Не можна проявляти негатив, лаятися думати про погане і лихословити.
  • Не прийнято ходити на цвинтарі. 
  • На Трійцю не можна купатися.

Про що моляться у Святу Трійцю

У цей день віруючі моляться вищим силам про захист та допомогу, щиро каяться в гріхах та дякують за все Богу. 

У День Святої Трійці молитва "Царю Небесний" читається вперше після Великодня. Це православна молитва Святому Духу, яку читають перед початком якоїсь справи, закликаючи Святого Духа на допомогу. Також вона звучить на початку молебних співів і в складі богослужінь у храмах.

Також тричі читають давню молитву Трисвята піснь на славу Триєдиного Бога.

Молитва до Пресвятої Трійці - благання і подяка всій Пресвятій Трійці й кожній з Її Ликів: Богу Отцю, щоб Він очистив наші гріхи; Богу Сину, щоб Він простив наші беззаконня; Богу Духу Святому, щоб Він відвідав і зцілив наші немочі. Слова "імені Твого ради" адресуються до всієї Трійці, оскільки Бог є єдиний.

Окрім цього дівчата, які мріють вийти заміж, просять заступництва у вищих сил в День Святої Трійці.

Нагадаємо, раніше ми писали, що синоптики попереджають про град й сильні грози у першій місяць літа.