Святого Стефана. В цей день пастухам приносили щедрі гостинці, а нужденим не можна відмовляти

27 грудня віряни відзначають день пам’яті святого Стефана. Він був відомим як справжній шанувальник християнства, пише Дніпровська панорама.

У віці 30 років постраждав за Христа. Все життя проповідував, успішно перемагав іудеїв в дискусіях. За це люди почали його обмовляти. Коли повстав Стефан перед судом, то виголосив свою відому промову, дорікнувши іудеям, що вони женуть від себе пророків. Під час цієї проповіді з'явився сам Ісус Христос, але люди позатуляли свої вуха і очі, бо не хотіли нічого чути і бачити. Тоді його відвели за місто і побили камінням. Від травм чоловік і помер. Христяни прийшли таємно вночі і поховали його тіло за всім законами.

Що не можна робити 27 грудня

Не можна пити алкогольні напої.

Не дозволяється відмовляти нужденним.

Заборонено працювати.

Народні прикмети і традиції на 27 грудня

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день: 

  • дивилися, який сьогодні день: сонце і мороз — рік буде урожайним;
  • на деревах іній — до великого урожаю зернових;
  • птахи збираються зграйками на верхівках дерев — ще тривалий час протримаються морози;
  • ворони гніздяться просто на снігу — незабаром прийде відлига;
  • сильний снігопад — до великого урожаю ягід та грибів;
  • в небі багато маленьких птахів літає — до скорих снігопадів;
  • до будинків прибіг заєць — скоро вдарять затяжні морози.

За традицією у день Стефана вшановували пастухів, адже він вважався їхнім покровителем. В цю дату їх щедро вгощали, запрошували в гості. А ще доглядали за кіньми, адже вірили, що якщо їх цього дня добре напоїти, то тварини будуть цілий рік здоровими і міцними. Дівчата ж влаштовували передноворічні ворожіння на весілля. Висипали на стіл насіння і рахували, якщо випадало парне число — скоро підуть під вінець з коханим.

Іменини: як назвати дитину, яка народилася 27 грудня

Які сьогодні іменини: Степан, Федір, Лука, Йосип, Давид, Яків.

Талісманом людини, народженої 27 грудня, є змійовик. Це унікальний талісман, який був відомий з давніх часів. Здавна вірили, що змійовик відрізняється бактерицидними властивостями і навіть сьогодні вважається, що він підсилює дію ліків.

Також 27 грудня День вирізання сніжинок. Чудова нагода зібратися всією родиною, вирізати сніжинки з паперу зі своїми дітьми, згадати своє дитинство і весело провести час.