Таємниця назви одного з порогів Дніпра: чому він був «Ненаситець» (Фото)

Нагадування про легендарні пороги Дніпра щоразу пробуджують інтерес до історії цих дивовижних геологічних об'єктів, яких уже немає. Приводом стають і рідкісні фотографії, які з'являються у мережі, повідомляє Дніпровська панорама з посиланням на сторінку "Історія в фотографіях. Катеринослав - Дніпропетровськ".

Нещодавно у групі з'явилося фото з сімейного архіву дніпрянки. На ньому люди сфотографувалися на тлі одного з легендарних порогів. Пишуть, що це Ненаситець.

ненасытец Присягина

 Сто років тому люди любили прогулятися берегом і подивитися на фонтани бризок річкової води та послухати "голос" Дніпра. Він ревів, розбиваючись об каміння. Пороги не давали воді вільно текти.

Усього на Дніпрі було 9 порогів: Кодацький, Сурський, Лоханський, Звонецький, Ненаситецький, Вовнізький, Будиловський, Зайвий, Вільний. 

MyCollages - 2023-04-22T163216.740

Що вони являли собою, можна судити за зробленими вже за часів Запоріжжя записами. Історики наводять запис польського шляхтича Богуслава Маскевича, який переправлявся через пороги в жовтні 1647 року

Ці всі пороги стояти поперек Дніпра на кшталт якогось порогу, через що й називаються порогами, але швидше на кшталт греблі, хоч і не можна по них ходити: найгіршим є Ненаситець, котрий іде як сім гребель, а коли козаки тягли сушею свої човни, то завжди чи туди, чи сюди йдучи, то з них принаймні один, якщо не більше мусив затонути, через це і називають поріг Ненаситець, - писав шляхтич.

Багато людей гинуло при проходженні Ненаситця. Ще козаки називали цей поріг Дідом і Ревучим. Він мав 12 скель або рядів, які перетинали течію. Між ними практично неможливо було пробратися. Коли хтось плив на кораблях Дніпром, наближаючись до Ревучого, витягав човни, розвантажував, брав до рук і ніс. Тільки-но козаки навчилися його проходити, на порозі був так званий «козацький хід».

ненаситець

На Ненаситці існував найбільший на Дніпрі водоспад, він мав висоту 7 метрів. Це приваблювало тих, хто з берега дивився на пороги.

ненаситец

100 років тому пороги ще перерізали річку Дніпро. Гранітні скелі в річці є і зараз, але вони перебувають під водою. Пороги затопило після будівництва ДніпроГЕС у 1932 році.

кодацький поріг

Раніше ми писали про: Це буде гарна фотозона в прованському стилі. У парках Дніпра висадили лаванду та барбарис.