Тиждень здорового харчування у школах Дніпра: як це відбувалось
29 листопада у дніпровських школах завершується тиждень здорового харчування. Він був організований за ініціативою департаменту гуманітарної політики Дніпровської міської ради. Як саме проходили уроки здорового харчування у 1-4 класах, розповідає Дніпровська порадниця з посиланням на «Наше місто».
У проєкті «СмакуЇМО» взяли участь 25 закладів освіти
Тема шкільного харчування не втрачає своєї актуальності з осені минулого року, коли заклади освіти у Дніпрі почали працювати в офлайн-режимі. В їдальні готова їжа з того часу доставляється за системою кейтрингу від двох постачальників – «Контракт Продрезерв 5» та «Олімпіус Консалт». Те, чим саме годують дітей, батьки жваво обговорюють у соціальних мережах. Обидва постачальника намагаються зробити страви, які були б смачними та корисними. А ще – відповідали необхідним стандартам.
Нагадаємо, що у жовтні минулого року Уряд затвердив Стратегію реформування системи шкільного харчування на 2023–2027 роки. А взагалі реформа шкільного харчування стартувала у 2020 році за ініціативи першої леді Олени Зеленської. В її основі – вживання корисної для дитячого здоров’я їжі. Саме з цією метою у школах Дніпра був організований тиждень здорового харчування.
Департаментом гуманітарної політики Дніпровської міської ради був ініційований проєкт “СмакуЇМО” , – розповідає Інна Васильєва, завідувачка сектору соціального захисту відділу безпеки життєдіяльності та соціального захисту управління освіти Дніпровської міської ради. – Він впроваджується у межах реформи шкільного харчування. Його мета – формування у дітей звичок та культури здорового харчування та стійких навичок щодо вибору корисних продуктів. У проєкті беруть участь 25 закладів загальної середньої освіти. Пізніше, сподіваємося, до нього приєднаються інші заклади.
У гімназії № 75 рахували «кібер-капусту»
Існують суттєві проблеми через те, що у школах дітям пропонують корисні та здорові страви, але дуже часто вдома хлопцям та дівчатам батьки готують зовсім інше. В результаті ті школярі, які звикли вдома до сосисок, смаженої картоплі та кока-коли, неохоче їдять у школі рибні тефтелі, рагу з бобових та кисіль. Зрозуміло, що ситуацію треба змінювати. Тому під час тижня здорового харчування молодшокласники дізналися, чим саме корисні ті чи інші овочі, риба та яйця.
На уроках діти отримують інформацію про те, чому треба вживати певні овочі, – коментує Олена Шурман, директорка гімназії № 75. – Інформація у цікавій формі подається на заняттях з української мови та інших уроках. Наприклад, на математиці діти рахували “кібер-капусту”, а на інформатиці створювали її зображення за допомогою штучного інтелекту. Кожен день цього тижня присвячений якомусь овочу. У понеділок у нас була головною героїнею капуста. А потім вчителі розповідали дітлахам цікаві факти про буряк, моркву і ті самі бобові, які малюки не дуже полюбляють. Але, які є надзвичайно корисними.
Фахівці навчали батьків готувати корисні страви
Тим часом учні ліцею № 134 та їхні батьки завдяки проєкту «СмакуЇМО» дізнались про користь яєць. Фахівці поділилися із дітьми та батьками лайфхаками для приготування смачних яєць, а також звернули увагу на важливість здорового харчування, особливо в юному віці.
Користь буряка є незамінною – тепер про це знають учні ліцею № 23. Він багатий на поживні речовини та є чудовим джерелом клітковини. Про це школярам розповіли дієтологи. Цей овоч є невід’ємною складовою дитячого раціону, бо містить вітаміни А і С, групи B, фолієву кислоту, йод, бор, магній, а також калій і залізо. Також це чудове джерело клітковини. А ще в ньому мало калорій – на відміну від чипсів та бургерів.
У справі впровадження здорового харчування дуже важливо діяти злагоджено. Дитина має вживати корисні продукти не тільки в школі, а й в родині. Саме заради цього у закладах освіти проводилися коуч-сесії для батьків за участю нутриціологів і дієтологів. Такий захід відбувся у гімназії №35. Під час якого фахівці розповіли батькам про важливість здорового харчування, а також надали поради зі складання збалансованого меню на тиждень. Справжньою родзинкою коуч-сесії став майстерклас з приготування корисного смузі, а також його дегустація. Також присутні взяли участь в активностях та розіграшах призів.
Риба теж може бути смачною
Не менш цікаво та пізнавально минув четвер у гімназії № 34. За традицією це був рибний день, під час якого діти малювали, співали, перевдягалися та куштували рибні страви. На жаль, багато хто зі школярів не дуже любить рибу – зазвичай через те, що вона має кісточки. Але, якщо до її приготування підійти креативно, ситуацію можна виправити.
Завершиться тиждень масштабним опитуванням, мета якого – дізнатися, які активності найбільше привернули увагу дітлахів до необхідності здорового харчування. З урахуванням отриманих результатів ініціатори проєкту «СмакуЇМО» запланують нові, не менш цікаві заходи.
Також раніше ми писали Як створити стартап: покрокова інструкція