Токівський водоспад. Найкрасивіше місце відпочинку серед степів Дніпропетровщини (Фото)

Шолохівський або Токівський водоспад - це унікальне явище природи й одне з найкрасивіших місць Дніпропетровщини. Має ще одну назву – «Червоне каміння», бо береги річки Кам’янка (Апостолівський район) переважно з граніту червоного кольору, повідомляє Дніпровська панорама.

Екскурсійні поїздки активно влаштовують саме з Кривого Рогу та до війни - з Нікополя. Звідти їхати приблизно півтори години, з Дніпра подорож удвічі довша. Але краєвиди, які побачите тут, того варті.

Водоспад має довжину – 14 м, перепади висоти – до кількох метрів.

Каміння водопаду утворилося ще в мезозойську еру, тут виходить на поверхню гірська порода Українського кристалічного щита. У цій місцевості її датують 2-ма мільярдами років, у Дніпрі - 2,4 млрд років, а в районі Дніпрових порогів, Кам’яно-Зупинівки, Любимівки - навіть понад 3 мільярів років. Тому біля водопаду можна уявити, як виглядали Дніпровські пороги, яких зараз ми не можемо бачити.

Сьогодні водоспад став традиційним маршрутом для любителів зеленого туризму.

Адреса: Дніпропетровська обл., Апостолівський р-н, село Токівське Координати: 47°41’6”N, 33°56’30”E

Легенда кімерійської принцеси

Колись ці землі належали кімерійцям. Кажуть, у царя Кімра була донька Таміріс. Якось її наздоганяли скіфи, а попереду була дуже швидка річка. Принцеса Таміріс попросила у річки можливості перейти і якось вберегти її життя. За це річка попросила її чудове намисто. Таміріс кинула в річку намисто, перейшла на інший берег, але її кінь вже дуже втомився і не міг рухатись далі, раптом принцеса почула гуркіт і шум, а коли обернулась, побачила, що раніше спокійна і тиха річка перетворилась на швидкоплинну й грізну, із неї наче виросло величезне каміння, яке перекрило доступ скіфам, а вода в річці заблищала яскравими срібними бризками, ніби її справді прикрасило намисто кімерійської принцеси. Так, кажуть, утворився цей водопад.

Каньйон на річці Кам'янці

Ще один природний оазис цих місць -  Мальовничий каньйон на річці Кам’янці в Токівських гранітах. Це офіційна назва геологічної пам’ятки природи в Україні, яку охороняє держава. Каньйон входить до складу ландшафтного заказника загальнодержавного значення «Кам’янський прибережно-річковий комплекс» і знаходиться поблизу села Токівське в Апостолівському районі Дніпропетровської області.

Нагадаємо, раніше ми писали: До Дніпра у сквер Прибрежний на відпочинок їдуть із Запоріжжя (фото)