Токівський водоспад. Найкрасивіше місце відпочинку серед степів Дніпропетровщини (Фото)

Шолохівський або Токівський водоспад - це унікальне явище природи й одне з найкрасивіших місць Дніпропетровщини. Має ще одну назву – «Червоне каміння», бо береги річки Кам’янка (Апостолівський район) переважно з граніту червоного кольору, повідомляє Дніпровська панорама.

Екскурсійні поїздки активно влаштовують саме з Кривого Рогу та до війни - з Нікополя. Звідти їхати приблизно півтори години, з Дніпра подорож удвічі довша. Але краєвиди, які побачите тут, того варті.

Водоспад має довжину – 14 м, перепади висоти – до кількох метрів.

Каміння водопаду утворилося ще в мезозойську еру, тут виходить на поверхню гірська порода Українського кристалічного щита. У цій місцевості її датують 2-ма мільярдами років, у Дніпрі - 2,4 млрд років, а в районі Дніпрових порогів, Кам’яно-Зупинівки, Любимівки - навіть понад 3 мільярів років. Тому біля водопаду можна уявити, як виглядали Дніпровські пороги, яких зараз ми не можемо бачити.

Сьогодні водоспад став традиційним маршрутом для любителів зеленого туризму.

Адреса: Дніпропетровська обл., Апостолівський р-н, село Токівське Координати: 47°41’6”N, 33°56’30”E

Легенда кімерійської принцеси

Колись ці землі належали кімерійцям. Кажуть, у царя Кімра була донька Таміріс. Якось її наздоганяли скіфи, а попереду була дуже швидка річка. Принцеса Таміріс попросила у річки можливості перейти і якось вберегти її життя. За це річка попросила її чудове намисто. Таміріс кинула в річку намисто, перейшла на інший берег, але її кінь вже дуже втомився і не міг рухатись далі, раптом принцеса почула гуркіт і шум, а коли обернулась, побачила, що раніше спокійна і тиха річка перетворилась на швидкоплинну й грізну, із неї наче виросло величезне каміння, яке перекрило доступ скіфам, а вода в річці заблищала яскравими срібними бризками, ніби її справді прикрасило намисто кімерійської принцеси. Так, кажуть, утворився цей водопад.

Каньйон на річці Кам'янці

Ще один природний оазис цих місць -  Мальовничий каньйон на річці Кам’янці в Токівських гранітах. Це офіційна назва геологічної пам’ятки природи в Україні, яку охороняє держава. Каньйон входить до складу ландшафтного заказника загальнодержавного значення «Кам’янський прибережно-річковий комплекс» і знаходиться поблизу села Токівське в Апостолівському районі Дніпропетровської області.

токівський водопад

токівський водоспад

токівський водоспад

токівський водоспад

токівський водоспад

токівський водоспад

токівський водоспад

токівський водоспад

токівський водоспад

водоспад

токівський водопад

токівський водоспад

Нагадаємо, раніше ми писали: До Дніпра у сквер Прибрежний на відпочинок їдуть із Запоріжжя (фото)