Руда, схожа на кульку і "король легенд". У Дніпрі побачили двох неймовірних пташок (фото)

У Дніпрі побачили неймовірних птахів - руду і пухнасту, схожу на кульку і "короля легенд", який має неймовірну кількість імен. Дніпрянин Юрій Мухін зробив фото унікальних птахів. Це дві пташки - волове очко, або кропивниця і рудогруда вільшанка. Що це за птахи та в чому їхня унікальність, про це повідомляє Дніпровська порадниця.

До об'єктиву потрапила вільшанка (на головному фото) - невеликий лісовий птах родини мухоловкових. Ще про вільшанку кажуть: пернатий друг садів та лісів.

"Водопадні-відпадні!...Живуть собі на теплому струмку, весну чекають. Були дуже обережні, навіть лякливі. Особливо пані вільшанка. Якість зрозуміла, за фон прошу пробачити...Це трошки розважався, бо плиску знімав в основному... Волове очко та вільшанка. Дніпро. 19.02.24, - прокоментував свої знімки Юрій Мухін.

Вільшанка - руда, пухнаста пташка, схожа на кульку

Вільшанка – невелика пташка, розміром з горобця, з яскравою зовнішністю. Її пухке оперення переважно бурого кольору, але груди, горло, "щоки" та лоб вкриті помаранчево-червоною плямою. Черевце та підхвістя білуваті, а дзьоб чорний.

вельш

Вільшанка веде переважно наземний спосіб життя, тримаючись на землі або в нижніх ярусах дерев. Її товсті, широко розставлені ноги дозволяють їй легко пересуватися по траві та опалому листю.

Цей птах – справжній санітар лісів, садів та парків. Він харчується різноманітними комахами, шкідниками та їх личинками. Вільшанка шукає їжу під опалим листям, на корі дерев, а також на кущах. Її раціон складають жуки, метелики, гусениці, мухи, комарі, слимаки та інші дрібні тварини.

В кінці літа та восени вільшанка доповнює свій раціон ягодами, їсть чорницю, ялівець, черемху, смородину, дерен, крушину та інші.

Вільшанка – довірливий птах, який не боїться людей. Цікава за своєю природою, вона може підлітати близько до людей, щоб розгледіти їх.

Вільшанка – співочий птах. Самець співає красиві пісні вранці та ввечері, а також вночі.

Цей птах - охоронюваний вид. Вільшанка занесена до Бернської конвенції, Боннської конвенції та до переліку видів, що знаходяться під опікою Європейської спілки з охорони навколишнього середовища.

Вільшанка – не лише красивий, але й дуже корисний птах. Охороняючи її, ми дбаємо про здоров'я наших лісів, садів та парків.

Вільшанку найпростіше можна побачити під час перекопування землі в садку. Вже через декілька хвилин праці на загорожі або на гілці сусіднього дерева з'явиться вільшанка, яка буде терпеливо чекати моменту, коли у свіжоскопаній землі можна буде пошукати що-небудь їстивне. Вільшанки - часті гості в садах, тут вони сідають на голу землю так само охоче, як і на кущі троянд або інших рослин. Цих птахів можна принадити до годівниці, у якій вони знайдуть різноманітний корм, у тому числі пасують їм і вівсяні пластівці. Якщо вистачить терпіння, то вільшанку можна приручити - тоді вона братиме поживу прямо із руки. Важливо, щоб не злякати її, але й не можна заохочувати пташку до зайвої довірливості, особливо, якщо поблизу є кіт. Вільшанка іноді гніздиться і у викинутому посуді, наприклад, у старому відрі, яке лежить під живоплотом, і у будиночку для птахів.

Волове очко: крихітний король з легенд і переказів

А цей птах - волове очко, він рекордсмен за кількістю своїх імен.

Волове очко, також відоме як кропив'янка, кропивник, горішок або корольок, - один із найпоширеніших птахів Середньої Європи. Ця маленька пташка з рудим оперенням та довгим хвостиком оповила себе ореолом містики та легенд.

птах3

В європейських традиціях волове очко символізувало мудрість року, що минає. Вважалося, що птаха та його гніздо не можна чіпати, аби новий рік приніс щастя та удачу. Давня українська легенда стверджувала, що волове очко розуміє людську мову і жорстоко помститься за кривду, завдану йому чи його пташенятам.

Незважаючи на забобони, в деяких країнах на Різдво полювали на волового очка. Упійманого птаха урочисто ховали у дворі церкви, символізуючи смерть старого року.

В Ірландії другий день Різдва називають днем кропив'янки. З давніх часів цю пташку вважали чарівним посланцем друїдів. Легенда розповідає, що волове очко хитрістю здобуло титул короля птахів, піднявшись вище за всіх, сховавшись у пір'ї орла. Проте обман розкрили, і пташку вигнали з пташиного товариства.

Другий день Різдва в Ірландії також пов'язаний з днем святого Стефана, першого християнського мученика. Легенда свідчить, що волове очко своїм польотом викрило римським легіонерам місце, де ховався Стефан.

Незважаючи на неоднозначні легенди, волове очко та вільшанка вважаються найпопулярнішими птахами Ірландії, хоча й не офіційно.

Королівське походження птаха:

птах4

Слід "королівського" походження волового очка зафіксовано в його назві багатьма європейськими мовами.
Ще Арістотель і Плутарх називали птаха Basileus ("король") та Basiliskos ("корольок").
У сучасній німецькій мові існує близько 400 діалектних назв волового очка з "королівським" коренем, наприклад, Zaunkonig ("король огорожі").
Раніше "корольком" називали саме волове очко, а зараз так називають золотомушок, які мають на голові "шапочки", схожі на корону.
Волове очко - це не просто птах, але й символ, що протягом століть обростав легендами, віруваннями та цікавими фактами. Ця маленька пташка з великою історією й далі чарує людей своїм незвичайним образом.

В Україні — це осілий птах Полісся, Лісостепу, Карпат і Криму, а також перелітний птах, який зустрічається в інших районах, куди з настанням холодів він переміщується в пошуках тепла.

птах2

Волове очко не раз обирали птахом року в різних країнах. Цей птах із захопливою легендою заслуговує на наш захист і збереження життєвого середовища, і не лише як своєрідний символ природного простору, а навіть як типовий мешканець людських поселень.

Нагадаємо, раніше ми писали

Як посіяти моркву, щоб не проріджувати: хитрий лайфхак з пляшкою