У Дніпрі помітили небезпечну фіолетову бджолу (фото)

Ось таку синю муху побачили місцеві жителі Одинківки, що у Дніпрі, та називають її звірюкою. Чому так і чи небезпечна ця істота, передає Дніпровська панорама

Насправді, синя муха - це деревні бджоли, вони мають кілька назв – теслі, фіолетові бджоли, ксилокопи.

Зовні комаха нагадує джмеля. Тіло округле, з ворсинками, але на відміну від джмеля воно металевого кольору, а не смугасте. Вони занесенні в червону книгу та досить небезпечні для людей.
Самці не мають жала, тому абсолютно безпечні для здоров’я та життя людини. А особи жіночої роду агресивні, під час укусу залишають жало з отрутою в тілі людини. Токсична речовина викликає алергічну реакцію різного ступеня інтенсивності.

Отже, не варто махати руками при них, а якщо все ж таки бджола вкусила, то потрібно негайно витягти жало, видавити отруту, обробити та зробити холодний компрес.

Ці бджоли часто проявляють агресію до людей і тварин. Укуси комах можуть бути небезпечні для алергиків, але жалить ксилокопа набагато слабкіше за звичайних бджіл та шершнів.

синя муха

Що це за комаха

Ця одиначка не утворює численної родини і не накопичує запасів меду, як звичайні бджоли. Розпізнати її за зовнішнім виглядом дуже легко. Це досить велика комаха, довжина якої може сягати 3 см, чимось нагадує звичайного джмеля, але на її тілі відсутні ділянки жовтого відтінку. Тіло в неї округле, забарвлене в незвичайний темно-фіолетовий, майже чорний колір, з блискучим металевим відливом і майже повністю вкрите густим чорним опушенням. Невеликі крила бджоли з порізаними краями такого ж кольору, але більш світлого відтінку, прозорі, з яскравими жилками, - розповідають науковці Ніжинського краєзнавчого музею.

Цей рідкісний вид комах ще виявляється ще й корисний запилювач рослин, він занесений до Червоної книги України.

Людям слід остерігатись бджоли з чорно-фіолетовим забарвленням. Укус комахи хворобливий, якщо у вас є алергія на бджолину отруту. Жалити можуть тільки самки, але вони ніколи не нападають без причини. Зустрівши людину, комаха вжалить лише за умови загрози для її гнізда.

Обережно! Місце укусу червоніє і болить
 

Місце укусу червоніє, набрякає і болить. Серйозні побічні ефекти для алергиків можливі при укусах в шию або голову. 

Як допомогти при укусі

Слід витягнути жало, якщо воно залишилося в шкірі, щоб не розвивалася висока інтоксикація. Обробити уражене місце антисептичним розчином (марганцівка, перекис водню, спирт) для зниження ризику вторинної інфекції. Зробити холодний компрес для зменшення болю й набряклості. Прийняти антигістамінний препарат, щоб полегшити симптоми алергії. Вживати у великій кількості рідину.