У Дніпрі рятують дітей у першому в Україні відділенні інтенсивної терапії для новонароджених

У Дніпрі у відділенні інтенсивної терапії рятують новонароджених та дітей раннього віку зі складними патологіями. Це перше в Україні відділення абсолютно нової служби та водночас найстаріше, бо було створене 40 років тому. Проте за цей час його перетворили на сучасну багатопрофільну клінічну лікарню, повідомляє Дніпровська панорама, посилаючись на інформацію міськради.

Один із її пацієнтів — 3-річний Давид. Він та його мама 14 місяців тому через повномасштабне вторгнення росії в Україну переїхали з Краматорська до Дніпра. 

Я дуже вдячна, що Дніпро дуже гарно нас прийняв. Хочу відзначити професійність лікарів: у моєї дитини зʼявився отит, нам призначили ліки, але, мабуть, на них у Давида почалась алергічна реакція. І нам у цьому відділенні надали дуже швидко допомогу, наразі з дитинкою все гаразд, – зазначила переселенка Інна. 

Для порятунку маленьких життів тут проводять цілий комплекс діагностик та підбору лікування, а також за потреби — сучасні операції. Рятують, зокрема, і недоношених малят. Найменша вага дитини, яка потрапила до цієї лікарні, сягала 480 грамів. 

Досвід виходжування таких пацієнтів у нас є і, на щастя, таких випадів у нас небагато. Загалом це відділення можна назвати альма-матер, бо в ньому проходять стажування лікарі з усієї країни. Крім цього, тут працює професійний та прогресивний колектив, у якому ті лікарі, які відкривали це відділення, і молодше покоління. Загалом це відділення може одночасно виходжувати та лікувати півтора десятка діточок. Наразі ми фіксуємо зменшення кількості маленьких пацієнтів. У нас є сучасна апаратура для надання інтенсивної допомоги і вона продовжує зʼявлятись, – зазначила заступниця медичного директора відділення інтенсивної терапії новонароджених та дітей раннього віку Вікторія. 

Завідувач відділення високоспеціалізованої педіатричної допомоги багатопрофільної лікарні Дніпра Дмитро додав:

Це відділення, враховуючи виклики часу, стало форпостом у наданні спеціалізованої педіатричної допомоги дітям у регіоні. Переважно тут діти з гострими захворюваннями, наприклад важкі пневмонії чи важкі дихальні розлади та розлади травлення, а також тут перебувають діти зі складними клітинними випадками. Зокрема за останній рік було декілька випадків складної генетичної патології, орфанних захворювань, які з успіхом були діагностовані за допомогою наших фахівців. Таким чином відділення функціонує у двох глобальних напрямах – надання допомоги дітям у гострих випадках та у складних клінічних випадках. Для лікування ми проводимо спочатку ретельну діагностику і лише після цього підбираємо терапію відповідно діагнозу.

Нагадаємо, раніше ми писали: У Дніпрі ремонтують зупинки громадського транспорту, які постраждали через дощі