У Дніпрі стрімко падають ціни на яйця (фото)

У Дніпрі перед Великоднем падають ціни на яйця. Споживачі радіють таким приємним змінам і кажуть, що ціни падають мало не щодня. Скільки зараз коштує десяток яєць, які прогнози та чого чекати, розповість Дніпровська порадниця.

На думку експерти, падіння цін пов'язане зі зменшенням споживання продукту українцями та збільшенням пропозицій від приватних домогосподарств. Зазвичай перед Великоднем яйця дорожчають, але цьогоріч спостерігається виняток. Наразі у супермаркетах України десяток яєць можна придбати від 20 до 45 гривень за десяток. нечнеч1

Ціни на яйця не зростуть: внутрішнє споживання падає, а сезонність робить свою справу
Внутрішнє споживання яєць в Україні значно скоротилося - приблизно на 1 мільярд штук на рік, повідомляє Союз птахівників. Це пов'язано з низкою факторів, включаючи зниження доходів населення, зростання цін на інші продукти харчування та міграцію українців за кордон.

Незважаючи на падіння споживання, ціни на яйця найближчим часом не очікуються. За словами голови Економічного дискусійного клубу Олега Пендзина, до Великодня, який буде відзначатися в травні, продавцям не вдасться підняти ціни.

"На це є декілька причин", - пояснює Пендзин. "По-перше, зараз сезонно починає зростати пропозиція яєць від приватних домогосподарств. По-друге, значна частина українців виїхала за кордон, що також призвело до зменшення попиту. Тому, найімовірніше, ціни на яйця залишаться стабільними до кінця весни."

Однак, експерт зазначає, що ситуація може змінитися влітку, коли сезонні фактори перестануть впливати на пропозицію.

На думку експерта Пендзина, якщо війна в Україні затягнеться, і ціни на інші продукти харчування продовжать зростати, то можливо й подорожчання яєць.

Наразі середня ціна на десяток яєць в Україні становить близько 40 гривень.

неч2

кру

кус

2 гривні 16 копійон коштує одне яйце, якщо купувати поштучно, а не в упаковці.