У них свій фронт: як медики Дніпра зцілюють тіла і душі пацієнтів

У всі часи робота лікарів завжди була складною та відповідальною. У українських лікарів ще більше викликів постало під час повномасштабного вторгнення росії в Україну.  Але попри всі складнощі, навіть під час війни, медицина у Дніпрі продовжує розвиватись. Дніпровські медики освоюють нові напрямки, які є актуальними у цей складний період для нашої держави. У день медичного працівника, який з 2023 року відмічається в Україні 27 липня, журналісти видання "Наше місто" зібрали цікаві  факти, які стосуються медицини Дніпра і якими дійсно можна пишатись. Про це повідомляє "Дніпровська панорама".

Лікарі рятують дітей війни

Під час війни дуже часто жертвами російського терору стають саме маленькі мешканці України. Завдяки професійним зусиллям дніпровських лікарів, діти отримують кваліфіковану допомогу. Нейрохірурги, травматологи, хірурги, кардіологи, анестезіологи та лікарі інших спеціальностей зараз виконують не тільки свої професійні обов’язки, але й намагаються стати для своїх маленьких пацієнтів розрадниками у скрутну годину.

8 квітня 2022 року росіяни здійснили черговий акт терору - поцілили ракетою “Точка-У” по залізничному вокзалу в Краматорську на Донеччині. Внаслідок ракетного удару тоді загинуло більше 50 людей, 5 з яких - діти. Близько 100 людей в день трагедії доставили в медичні заклади Дніпра. Тоді лікарні нашого міста надали допомогу 19 дітям. Серед них був і 13-річний син пані Анни.

1

Жінку з дітьми врятувало те, що під час ракетного удару вони знаходились у вагоні потяга. Карета швидкої доставила поранених у Дніпро. Уламок скла потрапив її сину у ногу, але лікарі з Дніпропетровської обласної дитячої клінічної лікарні зробили все необхідне, щоб надати йому кваліфіковану допомогу.

У суботу, 14 січня 2023 року, у середині дня весь Дніпро здригнувся від жахливого вибуху. За лічені хвилини до будинку на ж/м Перемога, в який влучила російська ракета, вже прямували швидкі.

3

9-річну Мирославу до обласної дитячої клінічної лікарні на автівці з вибитим склом доправили сусіди. Під час вибуху дівчинка була біля будинку. Вона вийшла на прогулянку з бабусею. Стан дитини був дуже важким: її вдарило уламком плити, була велика крововтрата. У Мирослави були сильно травмовані ніжки, їх лікарі практично збирали по частинам.

3

На дівчинку чекає тривала реабілітація. Проте медики сподіваються, що дівчинка зможе не лише ходити, а й танцювати.

Унікальні операції роблять малюкам та дорослим

Медики рятують у Дніпрі, звичайно, не тільки дітей, які постраждали від війни. Щоденні травми, забої, переломи та вроджені патології, на жаль,  нікуди не ділись.

Нещодавно у відділення реконструктивно-пластичної хірургії новонароджених та дітей Центру матері та дитини ім. Руднєва доправили маля у віці 18 днів. У дитини була серйозна патологія: під час УЗД виявилося, що частина шлунку малюка знаходиться в грудній порожнині.

4

Лікарі провели надскладне хірургічне лікування. Після операції дитина отримала курс інтенсивної терапії та післяопераційної реабілітації. Через місяць малечу вже виписали додому з відновленим станом здоров’я.

5

А 2 роки тому у цій самій лікарні провели унікальну операцію на відкритому серці дитини.  Малюк, який народився з вадою серця – великим дефектом міжшлуночкової перегородки, отримав шанс на нове здорове життя. Операцію зробила команда лікарів Інституту серця та Центру матері та дитини ім. Руднєва. Під час таких операцій серце малюка зупиняється на декілька годин, а "серцем" дитини стає апарат "штучне серце-легені". Раніше такі втручання проводилися лише в столиці. Ця операція тривала понад п'ять годин і пройшла успішно.

Але все ж таки саме війна часто ставить перед героями у білих халатах виклики, з якими вони успішно пораються. Рік тому у обласної клінічної лікарні ім. Мечникова хірурги провели найскладнішу операцію, рятуючи життя бійцю ЗСУ з важким кульовим пораненням голови. Захисник України перебував між життям та смертю, але завдяки професіоналізму та ювелірній роботі медиків воїн вижив. Ворожа куля зупинилася під підставою черепа військового.

6

Унікальну операцію успішно здійснили за допомогою найкращого світового медичного обладнання. Ендоназальне ендоскопічне видалення кулі здійснювали завідувач відділення отоларингології №1 лікарні Мечникова, заслужений лікар України Ярослав Соколенко та завідувач кафедри отоларингології Дніпровського державного медичного університету, професор, доктор медичних наук Олександр Ковтуненко. Український захисник був дуже вдячний лікарям за свій порятунок.

7

Кожен виїзд "швидкої" - це боротьба за життя

Медики "швидкої домомоги" - це ті, хто насамперед рятує життя, причому деколи прямо у машині. Вони ті самі янголи, які часто буквально виривають людей із рук смерті.

8

"Зараз вся екстрена медицина згуртована, щоб подолати ворога, -  зазначає Радій Шевченко, директор Дніпропетровського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф. - Саме вони мають вчасно перевезти поранених бійців та доставити їх до необхідного лікувального закладу, разом з тим не припиняючи роботи з цивільним населенням". 

Незважаючи на те, що більшість медиків – це жінки з дітьми, ніхто з них не втік від війни на захід України або в інші країни. Всі вони залишились на роботі, щоб рятувати життя у прифронтових містах Дніпропетровської області. У тому числі у Нікополі – без води і під постійними обстрілами – вони рятують людей на березі Каховського водосховища, коли до ворога вже менше 7 кілометрів. На добу у «екстренки» Дніпропетровщини близько 1500 викликів, з них більше 40 інсультів та 20 інфарктів. Більше сотні пологів приймаються у каретах "швидкої". Кожен з цих викликів є унікальним.

Нещодавно надійшов виклик до чоловіка 51 року зі скаргами на раптовий біль в серці. На виклик прибула бригада швидкої допомоги. Після огляду і обстеження поставлений діагноз: гострий коронарний синдром. Хворому була надана екстрена медична допомога в повному обсязі і згідно маршрутизації почато транспортування до кардіоцентру. Але раптово у чоловіка зупринилось серце.  Тільки після пʼятого розряду дефібрилятора відновився синусовий ритм і кровообіг. Життя було врятоване.

11

А ще якось надійшов виклик від 75-річної жінки, що скаржилась на слабкість і біль у грудях. У пацієнтки був вкрай важкий стан з ознаками важкого шоку,  миготливої аритмії та порушенням свідомості. Медики прийняли рішення про термінову госпіталізацію хворої. Але під час транспортування  у пацієнтнки настала  клінічна смерть. Довелося негайно розпочати проведення реанімаційних заходів.  На щастя, медикам вдалось повністю відновити серцеву діяльність пацієнтки.

Дніпровські лікарі приймали пологи під світлом ліхтарів

Одна з героїчних сторінок була перегорнута дніпровськими медиками восени минулого року, під час масованих ракетних обстрілів енергетичної інфраструктури, яку влаштували рашисти.  Тоді стався один з найтриваліших блекаутів, жодна установа Дніпра не була заживлена від електромережі. Одне з пологових відділень міста також опинилось відімкненим від живлення. Лікарі певний час були змушені працювати під світлом ліхтариків.

12

"День розпочинався як завжди, -  розповідає Катерина – завідувачка пологовим відділенням. - Обхід, огляд жінок та немовлят. О 12 годині у однієї з породіль почалися пологи. Але о 14.30 виникла непередбачувана ситуація – зникло електропостачання. Ми, звісно, були готові до відключення, але не вірили, що до такого геноциду дійде". 

Ці пологи сильно ускладнились, під загрозою було життя ненародженої дитини через здавлення пуповиною. Потрібне було негайне оперативне втручання. Лікарі діяли з холодним розумом, не зважаючи на зовнішні негаразди у вигляді відсутності електроенергії. Хоч операційна і була відімкнена від електроенергії лише на кілька хвилин, але саме вони в той момент мали вирішальне значення і здавались вічністю. Через три хвилини генератор вже був запущений і в пологовому залі з’явилось світло, запрацювали прилади. Лікарі  почали підготовку до  кесаревого розтину.

13

За словами молодої матусі Оксани, її первісток Назар, новонароджений дніпрянин, з’явився на світ у світлі ліхтариків дніпровських янголів-лікарів, які швидко згуртувались і виконували свою задачу, надаючи якісну медичну допомогу. Хлопчик тоді переніс кисневе голодування, але його стан швидко стабілізували лікарі. Через кілька днів новий член родини вже був вдома.

14

І це був не єдиний випадок, який пересвідчив усіх нас, що наші лікарі завжди на передовій боротьби за життя. За кілька днів найбільшого блекауту у Дніпрі з’явилось на світ 29 діточок.

Раннє протезування ставить на ноги

В Дніпропетровському регіоні працює підприємство, де виготовляють сучасні протези для поранених українських захисників, а також проводять реабілітацію бійців. За рік  разом з міжнародними партнерами  було модернізовано обладнання, а самі фахівці впроваджують сучасний метод «раннього протезування» своїх пацієнтів.

photo_2023-07-23_11-39-1900

Як розповіла спіробітниця підприємства Ірина, за сучасними європейськими протоколами пацієнт має бути в протезі якнайшвидше. І якщо раніше чекали повного загоєння, то зараз буквально на 6-9 день після зняття швів у пацієнта рекомендують протезування. Саме такий підхід допомагає правильно сформувати куксу та зняти набряк. А ще у 95% випадків цей метод прибирає «фантомні болі» - коли пацієнти відчувають біль, що виходить від частини тіла, якої вже немає. Пані Ірина консультує пацієнтів одразу після операції і, не відкладаючи, замовляє напівфабрикат протезу. Саму технологію його виготовлення фахівець називає «миттєвою».

photo_2023-07-23_11-39-17

Навіть якщо ампутація вище коліна, пацієнти із протезами намагаються жити повним життям - водять автівки, їздять на велосипедах, копають городи, грають в баскетбол. Велике значення при цьому має реабілітація.

photo_2023-07-23_11-41-04

Військовий Дмитро, який проходить реабілітацію, отримав серйозне поранення рік тому на Донеччині. Захисник згадує, що ворог тоді вгатив з танка. Снаряд прилетів поряд з Дмитром і розірвався, а самому бійцю уламком відірвало ногу.

"Потрапив сюди на реабілітацію та протезування, - розповідає Дмитро. -  Мене швидко на ноги поставили, корегували протез. Я щасливий, що ходжу, живу повноцінним життям. Їжджу на машині, причому навіть не на автоматі, а на механіці".

йй

У березні 2023 року у Дніпрі відкрито перший Інноваційний центр національної мережі реабілітації для поранених військових RECOVERY, заснованої Віктором та Оленою Пінчук.  Цей центр  є унікальним, споруджений за найвищими міжнародними стандартами. Тут установлено найсучасніше фізеотерапевтичне обладнання, зали фізичної реабілітації оснащені інноваційним обладнанням з віртуальною реальністю, яке забезпечує зворотній зв’язок з пацієнтом. Комплекс тренажерів та апаратів для реабілітації покриває весь спектр можливих функціональних порушень пацієнтів (в тому числі – отриманих внаслідок мінно-вибухових травм) та на високому технологічному рівні допомагає відновлювати їх.

Дніпровські медики  готові до всього

Незважаючи на війну, у 2023 році триває оновлення медичних закладів. З початку року у Дніпрі відремонтували амбулаторії 5 центрів первинної допомоги. Ще в 14 амбулаторіях центрів первинної допомоги ремонти перебувають у стадії виконання. За минулий рік у місті було відкрито 5 нових амбулаторій, 3 з яких – у період повномасштабної війни. Там проведено капітальні ремонти, всі приміщення обладнані з урахуванням потреб маломобільних груп населення. Приміщення амбулаторій відбудовані в рамках проєкту Світового Банку. За кошти міського бюджету в заклади закуплено меблі та обладнання.

17

Сьогодні всі медичні заклади міста готові до будь-яких подій та ймовірних перебоїв енергопостачання. Є в наявності 150 генераторів. У амбулаторіях центрів первинної допомоги на сьогодні встановлено 88 генераторів, у міських лікарнях – 62.

18

В кожному закладі підготовлено запаси води та ліків у достатній кількості. Також нині заклади первинного та вторинного рівня забезпечені системами безперебійного інтернету. Це дає можливість надання електронних послуг у будь-яких ситуаціях.  Може відбуватись видача е-направлень, е-рецептів на ліки тощо. До цього у випадку відсутності інтернету, лікарі мали змогу користувались паперовими бланками.

Тож незважаючи на війну, лікарі продовжують лікувати та рятувати не тільки дніпрян, а й людей зі всієї України. Велика вдячність та шана їм за це.