Уберегтись від ботулізму: медики Дніпра не рекомендують робити закупи на стихійних ринках

Літо – підвищений сезон захворюваності на гострі кишкові інфекції. У переліку: вірусний гепатит А, сальмонельоз, дизентерія, ротовірусна інфекція, ботулізм та холера. Випадків останньої на сьогодні в місті та області не зафіксовано, кажуть медики, повідомляє Дніпровська панорама.

Щодо ботулізму – показники захворюваності у Дніпрі фіксуються на рівні минулих років. Та варто лишатися пильними. Збудником ботулізму є токсин Clostridium botulinum. Сприятливе середовище для його розвитку: в’ялені, копчені або консервовані риба та м'ясо, рідше овочі. 

ботулізм у Дніпрі

«Ботулотоксин органічно не виявляється, тобто, відкривши банку тушонки чи консервів, за запахом чи якщо не має вторинної флори, виявити його неможливо. Та після вживання такого продукту виникає клініка ботулізму – сухість у ротовій порожнині, йде порушення гостроти зору, порушення ковтання і у подальшому  розвиток гострої дихальної недостатності, що призводить до летального кінця», – інформує лікар інфекційної лікарні Володимир. 

Кишкові інфекції, у тому числі й ботулізм, мають основний шлях передачі: харчовий та водний фактори. Аби вберегтися від недуги, медики Дніпра дають практичні поради.

«Дотримання правил особистої гігієни – елементарне миття рук. Не радимо купувати продукти на стихійних ринках; дотримуйтесь строків придатності та окремо зберігайте різні продукти – тоді Вам будуть не страшні ніякі кишкові інфекції», – наголошує лікар інфекційної лікарні Володимир.  

ботулізм у Дніпрі

На сьогодні стаціонарне відділення інфекційної лікарні Дніпра повністю забезпечено медичними препаратами, які стосуються інфекційних патологій, зазначають медики.

Нагадаємо, раніше ми писали

Чи загрожує епідемія холери Дніпру: ексклюзивний коментар експерта (відео)