Україна готує реформу освіти: що зміниться для школярів

З 2027 року українські школярі зможуть самостійно обирати свій шлях у майбутнє вже з 10 класу. Замість однотипної програми на всіх, на учнів чекає профільна освіта за двома напрямками, повідомляє Дніпровська порадниця.

Напрямки

Академічні ліцеї: готуватимуть до вступу у вищі навчальні заклади, даючи ґрунтовні знання та навички для подальшого навчання.
Професійні ліцеї: зосередяться на вивченні конкретних спеціальностей, необхідних для розвитку країни, з акцентом на практичні знання та навички.

Що це дасть

  • Свобода вибору: учні зможуть обирати профіль навчання, предмети та курси, які їм дійсно цікаві та відповідають їхнім здібностям.
  • Рання профорієнтація: профільна освіта з 10 класу та профорієнтаційна робота з 8-9 класів допоможуть учням чітко визначитися з майбутньою професією.
  • Краща підготовка до життя: випускники ліцеїв будуть мати не лише базові знання, а й чітке розуміння того, чим вони хочуть займатися у житті, та необхідні для цього навички.

Як це буде працювати

  • Пілотне проектування: у 2025 році розпочнеться пілотування нової системи освіти у деяких школах.
  • Повномасштабне впровадження: з 2027 року профільна освіта стане обов'язковою для всіх учнів 10-12 класів.
  • Співпраця: школи та коледжі тісно співпрацюватимуть, щоб забезпечити учням якісну профорієнтацію та підготовку до обраної ними професії.

Також раніше ми писали Літні канікули у школярів Дніпра. Чи діють пільги на проїзд для дітей