Місце сили: на Дніпропетровщині розкинулась таємнича скеля "Чортів зуб" (фото)

У Кривому Розі багато пам’яток природи - старовинних парків, балок з чудовими краєвидами, мальовничих скель. Одна з них "Чортів зуб" розташована в балці Приворотна на мікрорайоні Даманський, повідомляє Дніпровська панорама.

Скеля "Чортів зуб" на Даманському. Це виходи дунітів вздовж лівого схилу балки "Приворотна". Вперше ці породи були описані саксонським інженером Лео Штриппельманом у 70-х роках 19-го століття, який прибув на криворізьку землю для дослідження її надр на запрошення родоначальника криворізької гірничо-металургійної промисловості Олександра Миколайовича Поля, - повідомили на сторінці Марс в Кривом Роге I Картинная галерея OneГОКа.

Вважають, що скеля має вулканічне походження і це застигла магма. Неподалік у Ганнівському кар'єрі знайшли велику брилу дуже міцного каменю нефриту. Існує думка, що його теж закинуло сюди під час виверження вулкану. Місцеві ж геологи вважають, що в давнину в цих місцях річка Саксагань була повноводою, і вода поволі вимила скелю і ніби виштовхнула її на поверхню.

Розказують, що якщо подивитися на скелю зі східної сторони, можна помітити профіль чоловічої голови.

Криворізький історик і дослідник Олександр Мельник наводить свідчення місцевих жителів про те, що «...люди в тамтешньому байраці бачили великі яскраві кулі, молодих жінок у білому одязі, гігантських котів, привидів...». А ще вважалося, що в той час річка Саксагань була наповнена чортами. І як підтвердження цьому – скеля зі старовиною назвою «Чортів Зуб».

скеля Чортів зуб

скеля Чортів зуб

скеля Чортів зуб

скеля Чортів зуб

Нагадаємо, раніше ми писали: У Дніпрі побачили рідку осу з осиною талією