В аптеках Дніпра великі черги. Завтра деякі ліки можна буде купити тільки за електронним рецептом

Популярні ліки, які зазвичай ми звикли купувати без рецепта, з 1 квітня 2023 року можна буде купити в аптеках Дніпра тільки за рецептом. Ця обставина змусила людей, які мають хронічні захворювання і їм потрібні певні ліки, вже сьогодні йти в аптеки, аби запастися ліками наперед. В багатьох аптеках утворилися великі черги, повідомляє Дніпровська панорама.

Попередньо МОЗ повідомило, що з квітня рецептурні препарати в аптеці можна бути отримати не лише за паперовим, а і за електронним рецептом. Відтак, придбати ліки без відповідних паперів в інтернеті не вийде.

Наразі в аптеках Дніпра спостерігаються великі черги, люди стають в них навіть на вулиці. Мешканці не розуміють, які препарати потрібно буде купувати за рецептами, тому можуть скупати усе. Аншлаг варто очікувати і завтра.

У деяких закладах ситуація менш ясна.

В аптеках продавці кажуть — у нас немає ніяких офіційних розпоряджень що завтра все по рецептах, — повідомила відвідувачка аптеки Олена.

Провізори повідомляють, що беруть більш за все ті люди, що страждають на хронічні захворювання, котрим вони потрібні для постійного вживання. Тобто, ті препарати, які завтра можна отримати лише рецептурно.

За електронними квитками давно продаємо, просто з завтрашнього дня міністерство охорони здоров'я вводить електронні рецепти на всі рецептурні препарати, - відзначають аптекарі

Які ліки будуть відпускатися за рецептом з 1 квітня

Ліки за рецептом - це лікарські засоби, які відпускаються виключно за призначенням лікаря і призначаються на спеціальних рецептурних бланках. З 1 квітня по рецепту будуть відпускатися:

Знеболюючі та жарознижуючі

Всі знеболюючі на основі парацетамолу та ібупрофену продаватимуться без рецепта.

Анальгін - можна буде купити без рецепта тільки упаковку на 10 таблеток, упаковка на 100 таблеток і анальгін в ампулах - тільки за рецептом.

Ношпа і Спазмалгон - таблетки без рецепта, ампули - за рецептом.

Німесил і його аналоги - за рецептом.

Ліки проти кашлю

Більшість сиропів і таблеток від кашлю - такі, як Мукалтин, ACC, сиропи на основі амброксолу, екстракту плюща тощо - продаватимуться без рецепта.

Всі кодеїновмісні препарати і ліки на основі сальбутамолу (його використовують для інгаляцій) - за рецептом.

Більшість препаратів для інгаляцій, в тому числі Беродуал - за рецептом.

Ліки проти гіпертонії та серцево-судинних захворювань

Популярні засоби для зниження тиску - Каптоприл, Каптопрес, Бісопролол - тільки за рецептом.

Сечогінні препарати Фуросемід і діакарб - за рецептом.

Краплі Корвалол і Валокордин - без рецепта тільки в маленьких флаконах, флакони по 50 мл - за рецептом.

Препарати для розрідження крові - Магнікор, Кардіомагніл - без рецепта тільки маленькі упаковки, якщо упаковка на 100 таблеток - тільки за рецептом.

Гормональні препарати

Всі гормональні препарати - відпускаються тільки за рецептом. Це ж стосується і гормональних контрацептивів, в тому числі й препарату екстреної контрацепції Постинор. Рецепт також буде потрібен на деякі гормональні мазі і креми, наприклад, на Момедерм.

Антигістамінні (протиалергічні) препарати

Діазолін, Лоратадин, Супрастин і т. д. залишаються у вільному доступі, але Супрастин в ампулах буде тільки за рецептом.

Крім цього, етиловий спирт може продаватися без рецепта в маленьких флаконах, 100 г спирту - тільки за рецептом.

Відзначимо, що якщо пацієнт приймає ліки постійно, то лікар може виписувати електронний рецепт дистанційно.

Щоб дізнатися, рецептурні ліки чи ні, можна подивитися в їхній інструкції - про це написано в кінці. Або ж перевірити онлайн Державний реєстр лікарських засобів - у ньому є список всіх зареєстрованих в Україні лікарських засобів та вказано, які відпускаються без рецепта, а які - тільки за рецептом.

Як купити ліки за електронним рецептом

Термін дії е-рецепта – 30 днів (на наркотичні засоби — 10 днів).

Після того, як лікар зробив призначення та сформував електронний рецепт, пацієнту має прийти смс-код на телефон. Саме з цим кодом і треба йти в аптеку.

Е-рецепт складається з 16-значного номеру та 4-значного коду підтвердження.

В аптеці пацієнт має повідомити фармацевту 16-значний номер рецепта — продиктувати усно, показати записку, СМС на телефоні тощо.

Фармацевт запропонує наявні ліки з діючою речовиною на вибір. Якщо пацієнта влаштовує ціна та препарат, він має назвати 4 цифри підтвердження та здійснити оплату, а фармацевтичний працівник – накладає електронний підпис. Так рецепт вважається погашеним

Нагадаємо, раніше ми писали: L-тироксин, Корвалол, Німесил, каптоприл і навіть етиловий спирт. Які ліки з 1 квітня можна купити лише за електронним рецептом