В Україні дорожчає молочка. Які ціни у Дніпрі (фото)

В Україні ціни на свіжі молочні продукти продовжать зростати і до весни деякі з них подорожчають ще на 5-7%. У Дніпрі вартість молочки також змінилася не на радість покупцям, повідомляє Дніпровська порадниця.

Так, якщо ще до Нового року молоко та кефір коштували меньше 40 грн., то зараз вони вже перетнули цю позначку. Найдешевше молоко сьогодні коштує 42 гривні за пляшку. Та лише на акціях ми можемо побачити ціни, які були ще декілька тижнів тому.

ціни на молочку Дніпроціни на молочку Дніпро

Вартість сметани залишається поки що стабільною. Але експерти прогнозують, що це не надовго.

ціни на молочку Дніпро

Прогноз фахівців

Ціни на свіжі молокопродукти будуть і далі поступово збільшуватись, допоки їхні виробники не вирівняють економічний баланс через здорожчання сировини. Тобто до весни окремі види продукції можуть подорожчати ще на 5-7%, - повідомляють експерти “Інфагро”.

ціни на молочку Дніпро

За їхніми даними, навіть в умовах збільшення цін, експорт свіжих молокопродуктів торік стабільно зростав. Але географія існуючого експорту не дозволяє прогнозувати його подальше суттєве збільшення. В цілому за 2023 рік експорт свіжих молокопродуктів збільшився на 36%.

Есперти підкреслюють, що зважаючи на суттєве подорожчання вітчизняних молокопродуктів в останні місяці, їхній імпорт уже в першому кварталі 2024 року може помітно зрости.

Вартість молока б’є рекорди

ціни на молочку Дніпро

Як повідомили у Спілці молочних підприємств України, у другому півріччі 2023 року ціни на молоко суттєво зросли - як у гривні, так і у перерахунку на євро.

Так, у грудні ціни на молоко-сировину перевищили рівень у 15 грн/кг, тоді як ще у липні складали в середньому 11,6 грн/кг, тобто відбулося зростання на 30%.

Грудневий рівень ціни молока-сировини в Україні, у перерахунку на євро та з урахуванням середньоєвропейських базисів поставки (€41,4/100 кг), - є найвищим, як мінімум, за останні десять років.

Також раніше ми писали Найвища ціна за історію Незалежності. У Дніпрі рекордно подорожчала картопля