Найвища ціна за історію Незалежності. У Дніпрі рекордно подорожчала картопля

Картопля в Україні подорожчала до рекордного рівня. Вартість картоплі в українських магазинах є найвищою за всю історію Незалежної України. Зараз оптова ціна на якісну свіжу картоплю в Україні злетіла на 40% і перевищила рівень цін у сусідніх країнах ЄС. Зараз картоплю до нас везуть з Польщі, Литви та Латвії. Виробники зазначають, що висока ціна викликана несприятливою погодою, яка негативно вплинула на якість картоплі в Україні та її врожайність. Що буде з цінами на картоплю, розповість Дніпровська порадниця.

Виробники зазначають, що висока ціна викликана несприятливою погодою, яка негативно вплинула на якість овочів в Україні та їхню врожайність.

Економіст інвестиційного департаменту Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрій Ярмак зазначив, що кілька сезонів поспіль витрати на вирощування картоплі українські аграрії не могли покрити за рахунок гуртових цін.

Ціни на картоплю в Україні: чи будуть вони рости?

Ціни на картоплю в Україні за останні два місяці зросли майже вдвічі. Це пов’язано з декількома факторами, зокрема морозами та дефіцитом вітчизняної продукції.

За словами директора ринку «Початок» Олександра Воропаєва, підвищення цін на картоплю є короткостроковим. По-перше, споживачі не готові платити таку ціну і шукатимуть альтернативу картоплі серед каш. По-друге, купівельна спроможність українців не зростає, а лише падає.

картошка

Водночас, є фактори, які можуть призвести до продовження зростання цін на картоплю. Це, зокрема, морози, які можуть тривати ще кілька тижнів. Також, певна категорія споживачів надає перевагу саме українській картоплі за її смак.

Економія до гарного не призвела

В умовах низьких закупівельних цін українські аграрії змушені були економити на посівному матеріалі. Це призвело до зниження якості картоплі та обсягів її виробництва.

Дрібні виробники картоплі, які не могли конкурувати з великими господарствами, зайнялися вирощуванням інших культур, таких як цибуля, морква, капуста та буряк.

В результаті цього в Україні виник дефіцит картоплі, а ціни на цей продукт зросли до рекордного рівня. Зараз оптова ціна на якісну свіжу картоплю в Україні становить близько 40 гривень за кілограм. Це в 3,5-4 рази вище, ніж у 2022 році.

В таких умовах імпорт картоплі з Польщі, Литви та Латвії став економічно доцільним, – заявив Андрій Ярмак.

Очікується, що ціни на картоплю в Україні залишатимуться високими в найближчі місяці.

картошка1

Які перспективи? Чи переходити на каші

За прогнозами експертів, ціни на картоплю в Україні можуть продовжувати зростати в найближчій перспективі. Однак, це зростання буде незначним і не призведе до значного зменшення обсягів продажів.

За даними AgroPortal.ua, на одеському ринку «Початок» картопля за останні два місяці подорожчала з 25 до 45 гривень за кілограм.
Найбільш популярними сортами картоплі вУкраїні - Белла Роса, Гранада, Коломбо, Ред Леді та Чорний принц.
Споживачам, які хочуть заощадити, варто шукати альтернативу картоплі серед каш.
Виробникам картоплі варто диверсифікувати свою діяльність і збільшувати виробництво інших овочів та фруктів.