В Україні вперше помітили рідкісного небезпечного павука. Він активно розмножується

На території України з'явився рідкісний вид небезпечних павуків, яких раніше не зустрічали у наших краях. Його отрута викликає сильний біль і оніміння навколо місця укусу, яке триває 3-6 днів. Про це повідомляє Дніпровська панорама.

Яскравий, гарний, рідкісний вид павука - Eresus moravicus, вперше зафіксований науковцями на території нацпарку. Його і в Україні виявили порівняно нещодавно. Раніше вважалось, що в Україні мешкає лише E. kollari, проте ревізія колекцій і надходження нового матеріалу підтвердили присутність в нас ще одного виду. Ці два види мають фенологічні відмінності - E. kollari - активні восени, E. moravicus - весною та на початку літа.
Його укус може бути дуже небезпечним, але не смертельним. В інтернеті пишуть, що його отрута викликає сильний біль і оніміння навколо місця укусу, яке триває 3-6 днів, - йдеться у повідомленні Національного природного парку "Тузлівські лимани".

Науковці кажуть, що вид новий для нашої місцевості, але вже досить активний. 

Павуки живуть у норах, вистелених павутиною. Часто ховаються під листям. Розмір самців E. Kollari сягає 8-11 мм. Вони мають яскраво-червоне черевце з чотирма чорними цятками. Самки трохи більші – 9-16 мм. Моравікус більший за розмірами і самки мають жовту обллямівку головогрудей.
У вересні самці на кілька днів перебираються у нору до самки для спарювання, після якого вмирають. Потім самиці виготовляють кокон, у якому може визріти до 80 яєць. Вдень мама може виносити кокон погрітися на сонці, а на ніч ховає назад у нору. Коли приходить час появи потомства на світ, вона заплітає павутиною вхід в нору і вмирає, після чого слугує їжею для своїх малюків, які до весни не покидають свого місця народження.
Будьте уважними і дивіться під ноги. Жодна тварина не нападе першою, доки не відчує від вас загрози, - жодають у Національному парку.

Нагадаємо, раніше ми писали, що у Дніпрі червонокнижні змії облюбували дачу та оселилися там цілою родиною.