Великдень. Що обов'язково треба зробити в одне з найбільших церковних свят

У неділю, 16 квітня, у православному світі відзначають одне з найбільших церковних свят - Великдень, який є також державним святом в Україні. Окрім цього, сьогодні віряни вшановують пам'ять преподобного Микити Сповідника. Про це повідомляє Дніпровська панорама.

Великдень відзначається в першу неділю після першої весняної повні. Тому дата свята може припадати на період із 4 квітня по 8 травня.

Традиційно великодні продукти з ранку святять в церкві. Потім родина збирається разом за одним столом, щоб розговітися після Великого посту. Українці на Великдень накривають багатий стіл, а на десерт подають солодкі паски в глазурі. Проте починати прийняття їжі прийнято з крашанок.  

Святкування Великодня супроводжується безліччю обрядів та традицій, які допомагають нам відчути зв'язок з нашим минулим та передати ці знання нашим нащадкам.

Що треба зробити у Великдень

  • Відвідати церкву та взяти участь у богослужінні – це допоможе вам відчути справжню радість від святкування Воскресіння Христового та дозволить поділитися цим почуттям з іншими людьми.
  • Окропитись святою водою – це традиційний обряд, який символізує очищення душі та тіла від гріхів та хвороб. Потрібно пам'ятати, що вода має бути освячена у храмі.
  • Розфарбувати яйця - це один з найяскравіших обрядів Великодня в Україні. Яйця фарбують у червоний колір, який символізує кров Христа, пролиту за наше спасіння.
  • Привітати близьких та рідних – Великдень – це час сімейних цінностей та любові до близьких. Не забудьте привітати всіх своїх рідних та близьких, подарувавши їм яйця чи інші подарунки.
  • Влаштувати святковий стіл – це важливий елемент Великодньої традиції. На столі мають бути яйця, паска, сало, овочі та інші продукти. Все це символізує життя та добробут.
  • Взяти участь у Великодніх іграх – це традиційні ігри, які допомагають створити атмосферу веселощів та радості. Наприклад, можна влаштувати змагання на розбивання яєць або пошук яєць, захованих у будинку.

Що не можна робити у Великдень

  • Не можна трудитися і працювати на городі.
  • Не можна лихословити і сваритися.
  • Не варто в цей день відвідувати кладовище.

Прикмети погоди 16 квітня

Дме північний вітер — будуть проливні дощі.
Ясна ніч означає, що почнуться сильні заморозки.
Холодні ночі і теплі дні — до сонячної погоди.

Раніше ми писали, як привітати рідних та друзів з Великоднем. Проза, вірші, листівки.