Весняний жах садівника: моніліоз і "чорні абрикоси". Як врятувати врожай

Моніліоз фруктових дерев може занапастити весь урожай, тому обробити садок від грибка потрібно ще навесні, повідомляє Дніпровська порадниця.

Моніліоз - це часте грибкове захворювання у кісточкових дерев. Гриб зимує на дереві, а навесні швидко поширюється на плоди. Ознаки моніліозу всі хоч раз бачили - плоди стають коричневими і м'якими, покриваються білими крапками, а листя стає бурим і млявим. Щоб уберегти врожай від небезпечної хвороби, садок обробляють навесні до появи перших плодів.

Чим обробити дерева навесні від моніліозу

обробка від моніліозу

Обробку від захворювання проводять до появи перших квіток. Навесні потрібно оглянути сад та обрізати всі хворі та сухі гілки, а також +10 см здорової ділянки. Обрізки слід спалити.
Перед початком цвітіння садок потрібно обприскати спеціальними фунгіцидами, ефективними проти моніліозу. Для цього можна купити в агромагазині препарати Топсін-М, Хорус або Мікосан-В, або 1% бордоську суміш. Прочитайте інструкції засобу, в яку погоду можна проводити обприскування.
Вдруге дерева обприскують тим самим препаратом після появи перших квіток. А втретє, за бажанням, сад можна обробити восени після збирання врожаю.

обробка від моніліозу
Також захистити садок від грибка допоможе побілка дерев навесні. Додайте в побілку фунгіцид і нанесіть на дерева. З фунгіцидів у побілку найчастіше додають мідний купорос.

Профілактика моніліозу

Щоб уберегти дерева від грибка, не висаджуйте їх надто близько один до одного. Витримуйте дистанцію щонайменше 4 метри між посадками. Обов'язково знімайте всі плоди перед зимівлею і перекопуйте ґрунт біля дерева щоосені.
Щоб у майбутньому не мати проблем із моніліозом, можна купити спеціальні сорти дерев, які стійкі до цієї хвороби.

Також раніше ми писали Коли садити гарбузи весною 2024. Сприятливі дати та поради