Від космосу до центру Землі. Як у Дніпрі зміцнюють нерви та здоров'я слов'янською йогою

"Стопи суворо паралельні один одному, куприк - вертикальний до центру Землі і як антена вловлює її вібрації, а верхівка - тягнеться до сонця", - пояснює мені тренер основну стійку слов'янської йоги. На заняття я прийшла, сподіваючись відчути контакт зі своїм тілом через природний натяг м'язів. Виявилося, що просто на порозі треба забути все те, чому мене вчили на уроках хореографії, оскільки це не має нічого спільного з природним рухом тіла. Як працює ця тілесна практика, розбиралася Дніпровська панорама.

Вростаємо в землю і тягнемося до сонця

З основної стійки розводимо руки в сторони і намагаємося подумки дотягнутися ними від однієї стіни до іншої. При цьому потрібно не напружувати м'язи, а розтягувати. Стопи, що стоять паралельно і куприк, що подумки упирається в центр Землі, допомагають мені ніби пустити коріння. Правильно виконана стійка виявляється міцною конструкцією і на мені можна навіть повиснути. Ого, несподівано.

Основна мета цієї стійки максимально вирівняти поперековий та шийний лордоз (вигин хребта – Авт.), розвантажити поперек. Все те, що нижче за талію – вростає вниз через енергетичне коріння. Ми отримуємо підтримку енергії Землі. А верхівка – як крона, тягнеться весь час нагору. Таким чином, угорі ми ростемо, а внизу – зростаємо. Відбувається робота з навколохребетними м'язами за рахунок натягу. Активізуються всі процеси, розхлопуються хребці, поновлюються кровоносні судини, нервові закінчення. Насправді нарощується м'язовий каркас, який утримує хребет, – розповідає тренер тілесних та енергетичних практик на базі системи психофізичної реабілітації "Білояр" Світлана Геращенко.

Таким чином, навколохребетні м'язи натягуються і вирівнюють хребет наскільки це дозволяє його стан на даний момент. Це допомагає правильно вибудовувати центр нашого організму, яким є хребет.

Систему "Білояр" називають слов'янською йогою. Вправи ґрунтуються на природному русі, що вигідно відрізняє цю тілесну практику від спорту, де потрібна саме напруга м'язів.

Зараз дуже важливо центруватись, оскільки практично у всіх зараз спостерігається розбалансування – тут страх, війна, прильоти та люди розсипаються просто. І ти коли натягуєшся – тримаєш свою вісь і на неї нанизуєш свої тонкі та щільні тіла. Вони концентруються, ущільнюються і ти в цьому коконі сам себе зберігаєш. Відновлюється цілісність, – каже тренер.

Чим корисна слов'янська йога

  • Покращує кровообіг.
  • Зміцнює імунітет.
  • Виправляє сколіоз будь-якої складності.
  • Забирає міжхребцеві грижі.
  • Розробляє суглоби.
  • Знімає спастику м'язів.
  • Відновлюється центральна нервова система, функції мозку.

У слов'янській йозі кожна вправа має свій образ для кращого розуміння, на що вона має бути схожа - дерево, насос, стіл і т.д. Створюється образ, під нього підтягується тіло і тоді вправа краще виходить. Працює принцип "кожен образ закінчується дією, кожна дія закінчується думкою та образом".

Дуже доречно згадати як потягуються кішки чи собаки, щоб активізувати м'язи та розім'яти суглоби, каже тренер.

Та й ми самі, засидівшись, прагнемо потягтися, щоб скинути скутість та застій у тілі. До речі, про образи – вони дуже допомагають людині точніше виконувати вправи.

Часто на тренуваннях ми застосовуємо образ дерева, яке глибоким корінням дотягується до серця Землі. Через своє енергетичне коріння зі свого серця ми надсилаємо подяку та любов нашій Землі, як живій істоті, як матері, яка дає дім, їжу, сили та міцність, мінерали, мікроелементи, з яких вона створена сама, – додає Світлана Геращенко.

Біла та Яра

Сама назва "БілоЯр" поєднує дві енергії, що зцілюють людину.

Біла – енергія космосу. Це потік, у якому є все, що потрібне кожному з нас у будь-який момент життя на цій планеті. Коли ми відчуваємо свій центр (хребет - Авт.), Через наше тіло проходить потік енергії. І коли він протікає через нас без пробок та блокувань, то тіло почувається здоровим.

А Яра – це енергія Землі. Вона наповнює нас силою, як паростки ярої пшениці, яка проростає корінням глибоко в землю і водночас тягнеться до сонця, – пояснює Світлана Геращенко.

За її словами, природний натяг м'язів – це можливість через мікром'язовий апарат тіла відновити роботу центральної нервової системи, яка керує всіма нашими органами. Якщо мозок працюватиме добре, то й робота тіла буде якісною.

Все зав'язано на натязі м'язів. Тут дуже важливо не включати напруги, щоб не спазмувати судини. Толку від напруги не буде. Можна навіть нашкодити собі і знепритомніти. Тому, якщо відчули, що тіло напружується – дотягуй м'язи, – пояснює тренер.

Допоможе навіть після інсульту

За словами Світлани Геращенко, ця система психофізичної реабілітації працює за рахунок того, що кожна клітина м'язів пов'язана з кожною клітиною у мозку.

Вдається реабілітувати навіть людей після інсультів – у них порушена одна сторона і коли вони починають тягнутися за системою "Білояр", включаються м'язи та відновлюються клітини мозку. І навпаки, якщо щось не працює, але ти запускаєш все імпульсом із мозку, тоді підтягується фізика, – каже провідник тілесної практики.

П'ємо воду

На тренуванні постійно п'ють воду – кілька ковтків тренер рекомендує робити через пару вправ.

Через 2-3 вправи ми п'ємо трохи води. Такий режим не наповнює шлунок, а допомагає наситити міжклітинний простір, з якого, власне, і харчується наш хребет. Коли ми робимо вправи у натяг, включається ефект насоса. Ми розтягнули м'язи та все, що навколо містить воду - воно втягується. Тому запас води в організмі необхідно поповнювати. За рахунок цього синовіальна рідина (заповнює порожнину суглобів – Авт.), потім відновлює хрящову тканину, - додає тренер.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, кому допоможуть цвяхи. Як у Дніпрі без шкоди для здоров'я позбутися страхів та навчитися керувати увагою.