Відключення світла. Як зберегти продукти і холод в холодильнику

Що робити, якщо світло відключають часто, а в холодильнику продукти і треба не дати шансу їм зіпсуватись. Про це детально розповість Дніпровська порадниця.

Знаючи, що може зникнути світло, слід заздалегідь подбати про запаси льоду у морозильній камері. Для цього можна набрати воду у пляшки або пластикові пакети та покласти в морозилку. При вимиканні електроенергії заморожену тару можна перекласти на полиці у холодильник. Такі дії допоможуть зберегти холод набагато довше.
При відключенні світла сир та масло краще перенести в морозилку. 
 
Ще важливо не відкривати зайвий раз дверцята морозильної камери. У закритому стані вона може підтримувати температуру цілодобово.
Якщо повністю заповнити морозильник, то продукти можуть зберігатися там протягом двох діб.
І, звичайно, якщо довго немає світла, а за вікном мороз, можна зберігати продукти на балконі.

Від чого залежить, скільки часу тримає холод холодильник без світла

Скільки протримається твій холодильник без електрики залежить від безлічі факторів, серед яких чи не головний: на скільки нова та сучасна твоя побутова техніка. Але не менш важливими є й інші чинники:
виробник холодильника;
якість дверних ущільнювачів;
термін його експлуатації;
місце, де встановлено холодильник;
показники встановлених температурних режимів всередині холодильника та морозильної камери;
розміри камер;
кількість продуктів, які в ньому зберігаються;
якість теплоізоляції.

Скільки часу холодильник тримає холод без світла

холоди

Якщо твій холодильник або морозильна камера — від виробника побутової техніки, який впроваджує сучасні технології не лише енергоощадження, а й теплоізоляції, приміром — Indesit, Whirpool, Bosch, Samsung, LG, то такі прилади мають шанс протриматися понад 10 годин (холодильник) та 36 годин (морозилка).

Якщо ж холодильник служить тобі багато років або випущений маловідомим брендом, чекати на якісне й тривале зберігання складніше. Такий холодильник може протриматися без електрики у два, а то й в три рази менше. 

Максимально сучасний холодильник триматиме холод приблизно 10-12 годин, морозильна камера — півтори-дві доби. 
Але й тут є нюанс: якщо прилад встановлений в “спекотному” місці, приміром, на кухні з вікнами на південь, то він триматиме холод менше. Так само негативно вплинуть на прилад активне приготування їжі на кухні, коли усе парує, і температура повітря сягає 25-30 градусів.  

Проте є чинники, на які ти сам можеш вплинути та подовжити час зберігання продуктів в холодильнику. 

Як зберегти холод в холодильнику та морозилці без електрики: лайфхаки

Не відкривай часто дверцята: так ти запускаєш тепле повітря всередину камери. Візьми одразу всі потрібні тобі продукти, повертай так само — за один раз. 
Якщо ти завчасно знаєш про відключення світла (або просто продумуєш заздалегідь можливість відключення) — встанови нижчий, ніж зазвичай температурний режим в камерах. Тоді при відключенні холод тримається довше.
Заздалегідь наморозь в морозилці кілька пляшок з водою, і після відключення електрики переклади ці пляшки в холодильник — вони знижуватимуть температуру всередині камери. 
Візьми до уваги: чим більше продуктів в холодильнику без світла, тим краще вони тримають холод. Таке ж саме правило стосується й морозилки. Напівпорожня морозилка  зберігатиме температуру до 24 годин, повна — вдвічі довше. І не обов’язково забивати морозилку продуктами — вони можуть зіпсуватися, наморозь завчасно льоду. 
Спробуй купити акумулятори холоду. Це пластмасові блоки, заповнені сольовим розчином великої тепломісткості. Їх застосовують для підтримки температури в термосумках і термоконтейнерах. Але у форс-мажорних обставинах їх можна тримати й в холодильнику.
Якщо ти щільно заповнюєш холодильник, слідкуй, щоб повітря вільно циркулювало, це вкрай важливо й для збереження холоду, не перекривай вентиляційні отвори. 
Якщо є вільне місце в морозилці, то деякі продукти з холодильника можна одразу перекласти туди, там вони протримаються свіжими значно довше. 

До відключення світла все ж краще підготуватися заздалегідь, придбати акумулятори холоду чи наморозити пакети з льодом. Також корисно мати термометр для визначення температури.

Якщо при відключенні світла всередині холодильника температура вище 4 градусів — продукти можуть почати псуватися. І тут вже час подбати про власне здоров’я і запобігти отруєнням. 

Тепер ти можеш хоча б приблизно розрахувати, скільки протримає холод твій холодильник без світла, і зможеш дещо подовжити цей час.