Як правильно зберігати сир в холодильнику. Актуальні поради для літа

Сир – це не лише смачний та поживний продукт, але й справжня окраса будь-якого столу. Проте, щоб він радував вас своїм ароматом та смаком протягом тривалого часу, важливо знати, як правильно його зберігати.

Ось декілька порад, які допоможуть вам зберегти сир свіжим та смачним:

1. Температура:

Найкраще прибирати продукт у відсік для зберігання овочів - там підтримується оптимальний рівень температури та вологості.

Ідеальна температура для зберігання сиру – від 0°C до 8°C. Це трохи вище, ніж температура в основному відділенні холодильника, тому рекомендується зберігати сир у спеціальному ящику для овочів або фруктів.
Не допускайте різких перепадів температур, адже це може призвести до псування сиру.
Не заморожуйте сир, адже це руйнує його структуру та погіршує смак.

.Багато хто переконаний, що це не має значення, і залишає його в заводському пакуванні, харчовій плівці або - ще гірше - целофановому пакеті.

Є кілька причин, чому не можна зберігати сир у холодильнику вищевказаними способами. Якщо загорнути його в "пластик", він просто "задихнеться" і втратить свій смак. Також продукт може покритися неприємним білим нальотом. До того ж, у пакеті може з'явитися волога, що призведе до утворення плісняви - аж ніяк не благородної, а небезпечної.

Не кладіть сир у морозилку

Експерти не рекомендують заморожувати сир. "Молоко – складна, тендітна матриця з жиру, білка, води, вітамінів і мінералів, яку виробник сиру може перетворити на більш тверду форму, – пише Сакселбі. – Якщо заморозите свій сир, ви незворотно зміните цю ніжну матрицю". Заморожування сиру може притупити його смак та створити зернисту текстуру. Якщо все ж вирішите заморозити сир, то краще використовувати твердий сир у блоках (не нарізаний скибочками). 

Розповідаємо, як зберігати твердий сир у холодильнику довго:

оберніть продукт у пергамент або вощений папір;
приберіть обгорнутий шматок у зіп-пакет;
сам пакет покладіть у пластиковий або скляний герметично закритий (!) контейнер.
Також можна злегка обтерти молочний продукт оливковою або рослинною олією. Це допоможе запобігти його затвердінню й утворенню на продукті цвілі. Ви здивуєтеся, скільки зберігається сир у холодильнику, якщо робити це правильно.

Варто зазначити, що термін придатності цього продукту залежить від його сорту. У середньому це від кількох днів до 2-3 тижнів. Найдовше "живуть" саме тверді сорти.

Не холодильником єдиним - чи можна зберігати сир за кімнатної температури
Якщо не в холодильнику, то де? Кулінари стверджують, що продукт можна і заморозити, але робити це варто тільки з твердими сортами.

2. Вологість:

Оптимальний рівень вологості для зберігання сиру – 70-80%. Занадто сухе повітря може призвести до висихання сиру, а занадто вологе – до появи плісняви.
Зберігайте сир у щільно закритому контейнері або загорніть його в пергаментний папір. Це допоможе зберегти його вологість та аромат.
Не зберігайте сир разом із фруктами та овочами, адже вони можуть виділяти етилен, який прискорює псування сиру.

3. Різні сорти – різні правила:

Тверді сири, такі як чеддер, пармезан, гауда, можна зберігати в холодильнику до 4-6 тижнів.
М'які сири, такі як брі, камамбер, моцарелла, слід з'їсти протягом 3-5 днів.
Сири з пліснявою, такі як рокфор, горгонзола, потребують спеціальних умов зберігання та можуть зберігатися до 2 місяців.

4. Додаткові поради:

Купуйте сир невеликими порціями, щоб він не встиг зіпсуватися.
Нарізайте сир перед подачею на стіл.
Не залишайте нарізаний сир на столі надовго.
Дотримуючись цих простих правил, ви зможете зберегти сир свіжим та смачним протягом тривалого часу. Насолоджуйтесь сирним розмаїттям та даруйте собі та своїм bliskim справжню гастрономічну насолоду!