Відстрочка від мобілізації: як отримати студентам

В Україні 2,5 роки триває військовий стан та загальна мобілізація. З 16 травня 2024 року набув чинності новий закон, який передбачає посилення мобілізаційних заходів, штрафи та впровадження електронного реєстру “Оберіг”. В українських ВНЗ зросла кількість студентів серед чоловіків, які таким чином бажають отримати законну відстрочку від мобілізації.  Про це повідомляє Дніпровська порадниця із посиланням на департамент правового забезпечення міськради Дніпра.

Для комісії при ТЦК студенти мають:

  • надати заяву та підтверджувальні документи для військовозобов’язаних;
  • оцінюється законність підстав для надання відстрочки;
  • за потреби робляться запити у відповідні державні органи влади для отримання інформації та підтвердження права людини на відстрочку. 

Протягом тижня з дати надходження заяви комісія при ТЦК зобов’язана розглянути надані документи. Вже на підставі розгляду всіх документів комісія ухвалює або навпаки відмовляє у наданні відстрочки. Рішення оформляється протоколом. 

Якщо військовозобов’язаний отримує відстрочку, то йому дають спеціальну довідку зі строком відстрочки. У разі відмови - повідомляється причина, чому людині її не надали. Відмову можна оскаржити у судовому порядку. До ухвалення комісією рішення військовозобов’язаний не підлягає призову по мобілізації. У разі ухвалення комісією рішення про відмову у наданні відстрочки військовозобов’язаний направляється на медичний огляд для визначення придатності до військової служби.

Відстрочка від призову надається на строк дії відповідних законних підстав, але не більш як на строк проведення мобілізації, встановлений Указом Президента.

Також раніше ми писали Як без мобільного телефона отримати е-рецепт на “Доступні ліки”. Покрокова інструкція