Вулиця Липинського у Дніпрі: від караїмського кварталу до сучасного центру міста

Вулиця Липинського у Дніпрі – одна з найстаріших і найжвавіших вулиць міста. Її історія починається ще у 1790-х роках, коли вона була названа Караїмською. Мешканцями цієї вулиці були караїми – тюркська народність, яка сповідує релігію, що є відгалуженням юдаїзму. Майже всі караїми належали до заможного класу суспільства, а деякі з них вели велику торгівлю тютюном, бакалійними та мануфактурними товарами, пише Дніпровська панорама.

У другій половині XIX століття вулиця отримала назву Торгова, яку вона повністю виправдовувала. По сусідству з караїмами стали селитися інші заможні катеринославці.

Вулиця була забудована 1-2-поверховими будинками, в яких розташовувалися всілякі магазини: галантерейні, капелюшні, вартові, золоті та срібні речі, взуттєві, шпалерні, книжкові, паперові, кондитерські і, нарешті, винні. Особливою окрасою Торгової вулиці на самому її початку був Готель Континенталь. Будівля мала привабливий вигляд: з великим балконом-верандою на другому поверсі, що перекривав всю ширину тротуару, а як колони були використані жіночі статуї – каріатиди. Це єдина будівля в Катеринославі, прикрашена каріатидами у повний зріст.

каріатиди

У 1897 році по Торговій вулиці проклали трамвайну лінію. Доходячи до Успенської площі, трамвай далі вулицею Йорданською (Коцюбинського) доходив до Дніпра в районі сучасного мосту. Після війни трамвайний маршрут був відомий за №6. А 1966 року трамвайні колії зняли.

Багато десятиліть Торгова вулиця, як більшість вулиць наших старих міст, закінчувалася храмом. Це була Успенська церква, збудована у 1850 році. Дзвіниця, найвища будівля міста, помітна на старих фото. У 1936 році церкву реконструювали, дзвіницю та куполи прибрали. Але коробку будівлі зберегли і її займала міська лікарня №10. У 2012 році храм було передано церкві і він розпочав свою роботу.

вулиця Липинського

У 1938 році вулицю перейменували на честь Петра Ширшова, відомого тоді полярника. У 30-х роках XX століття Ширшов прославився участю в експедиціях криголаму «Челюскін» у 1933-1934 роках та експедиції на Північний полюс у 1937-1938 роках. Ширшов першим у світі виміряв глибину Північного Льодовитого океану. У 1942 році Ширшов був призначений міністром морського флоту СРСР.

вулиця Липинського

У 1953 році, після смерті Сталіна, Ширшова зняли з посади міністра та звинуватили у зносинах з «ворогом народу» Берією. Його дружина Євгенія Гаркуша була заарештована та загинула у в’язниці. Ширшов важко переживав цю трагедію, і незабаром помер від раку.

У 2016 році вулицю знову перейменували, цього разу на честь В’ячеслава Липинського – українського політичного діяча початку XX століття. Липинський був етнічним поляком, але за життя став справжнім українським патріотом та одним з державотворців. Окрім того, Липинський займався історією та теоретизував щодо механізму утворення нації та держави.

Липинський

Сьогодні вулиця Липинського – це жвавий центр міста. Тут розташовані численні магазини, ресторани, кафе та інші заклади. Вулиця є важливою транспортної артерією, по якій курсують трамваї та автобуси.

Вулиця Липинського – це не просто одна з вулиць Дніпра. Це символ багатогранності та динамізму міста, яке є домом для людей різних національностей та релігій, які будують спільне майбутнє.

Нагадаємо, раніше ми писали: Диво серед зими. У ботсаду на Дніпропетровщині зацвів відьмин горішок