Вже 154 роки: історія створення водопроводу у Дніпрі

7 грудня виповнилося 154 роки з дня відкриття водопроводу в Катеринославі, нині Дніпрі. Ця подія стала знаковою для міста та всієї губернії, оскільки дозволила значно покращити якість життя городян, повідомляє Дніпровська панорама.

Будівництво водопроводу розпочали ще до затвердження – з початку травня 1869 року, адже треба було встигнути до зими. Було збудовано основну будівлю, встановили 2 парові машини та 2 помпи, вирили траншеї під чавунні труби.

Влаштували і басейн із фонтаном, 9 пожежних кранів, резервуар для води місткістю 25 тисяч відер. За умовами контракту всі роботи мали завершитися до 1 листопада 1869 року. На цю дату було призначено й освячення водопроводу. Однак воно не відбулося, бо у цей день обвалилася стіна основного приміщення. Ремонт зайняв три тижні, і лише 25 (за старим стилем) листопада водопровід було урочисто відкрито.


Дата відкриття водопроводу була встановлена за телеграмою Катеринославського губернатора Василя Дмитровича Дуніна-Барківського міністру внутрішніх справ, датованої 25 листопада (за новим стилем – 7 грудня) 1869 року:

Сьогодні після молебню з водоосвячення відкрито дію водопроводу з повним успіхом.

Забір води з Дніпра здійснювався у районі Потьомкінського саду (нині парк ім. Шевченка). Вона подавалася в нагірну частину міста – на Соборну площу, де проходила через піщані фільтри та самопливом розподілялася до міської мережі.

Протягом першого року своєї роботи водопровід мав потужність 1000 відер на добу. Він  відпускаі воду безкоштовно під час пожеж та на поливання вулиць, а також бідним людям за спеціальними квитками від Думи, крім того, постачав та проводив воду до будинків приватних осіб. Відро води коштувало 1/4 копійки, бочка на 40 відер – 6 копійок.

Також раніше ми писали Тут пахло хлібом. Історія одного із символів Дніпра (фото)