Як взяти дитину в сім'ю: зміни в законодавстві роблять цей процес швидшим та доступнішим

Відтепер діти-сироти і діти, позбавлені батьківського піклування, зможуть знайти нові сім'ї значно швидше. 22 березня 2024 року Уряд України ухвалив ряд важливих змін до нормативно-правової бази, що стосуються усиновлення, опіки, піклування та тимчасового влаштування дітей. Ці нововведення значно спрощують процедуру взяття дитини в сім'ю, роблячи її більш "дружньою" як для потенційних усиновлювачів/опікунів, так і для самих дітей, повідомляє Дніпровська порадниця.

Які ж саме зміни впроваджені?

Усиновлення:

Швидше до нового дому: Родина зможе забрати дитину до себе раніше, ніж буде винесене рішення суду. Для цього їм буде потрібно мати позитивний висновок про доцільність усиновлення та відповідність інтересам дитини, а також подати до суду заяву про усиновлення.
Більше часу на підготовку: Термін дії довідки про навчання кандидатів в усиновлювачі збільшується до 24 місяців. Сама довідка видаватиметься протягом 5 робочих днів замість 10.
Ширший вибір: Міські служби у справах дітей отримають доступ до інформації про дітей на регіональному обліку. А обласні - до дітей на обліку по всій країні. Це значно розширить можливості для пошуку відповідної сім'ї для кожної дитини.

Опіка/піклування:

Простіше для сімей військовослужбовців: Людина, яка перебуває в шлюбі і хоче оформити опіку/піклування над дитиною, поки другий з подружжя служить, подаватиме висновок про стан здоров'я тільки від себе. Військовослужбовець зможе зробити це протягом 15 днів після повернення.
Традиції та сучасність: Оформити опіку/піклування над дитиною, як і раніше, зможуть хрещені батьки. Але додається нова вимога: людина мала бути хрещеною мамою/татом ДО моменту, коли дитина набуває статусу дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування.

Тимчасове влаштування:

Більше можливостей: Діти, які ще не набули статусу сироти або позбавленої батьківського піклування, відтепер можуть тимчасово перебувати не лише в сім'ях родичів/знайомих, патронатних сім'ях або в інституційних закладах. Їх також зможуть прийняти прийомні сім'ї та ДБСТ.
Підтримка для сімей: Тій родині, в якій є такий тимчасовий "безстатусний" вихованець, виплачуватиметься нова грошова допомога "Дитина не одна".

Також раніше ми писали Як в Дніпрі отримати безкоштовні набори продуктів харчування для ВПО. Інструкція